U trendu

Vlada Federacije BiH proglasila 11. jul za Dan žalosti zbog genocida u Srebrenici

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je za Dan žalosti u tom entitetu BiH 11. jul 2021. godine, dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Obrazlažući tu odluku koju je donela na današnjoj sednici u Mostaru, Vlada Federacije BiH je navela da su tokom rata 1990-ih na teritoriji cele BiH „počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmera“, ali da je „po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, genocid, izvršen u Srebrenici“, prenosi portal Kliks.

Odluka je doneta radi izražavanja saučešća i saosećanja sa porodicama žrtava i sećanja na genocid u Srebrenici, saopštila je Vlada.

Dan žalosti se obeležava obaveznim spuštanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija tog entiteta.

Na Dan žalosti je zabranjeno održavanje programa kulturno-zabavnog karaktera na javnim mestima u Federaciji BiH, a medijske kuće su dužne da prilagode program Danu žalosti.

Vlada Federacije je donela odluku o Danu žalosti nakon što ove godine 11. jul nije proglašen za dan žalosti na teritoriji cele BiH.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je juče da to nije bilo moguće „zbog proceduralnih razloga“, pošto je Ministarstvo spoljnih poslova BiH tek 6. jula predveče dostavilo predlog te odluke.

U nedelju će biti obeležena 26. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su snage Vojske Republike Srpske počinile u julu 1995. godine.

Više od 3.000 ljudi jutros je iz Nezuka krenulo na trodnevni „Marš mira“ ka Potočarima, kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Tom stazom u suprotnom smeru, od Potočara do Nezuka, jula 1995. godine su se probijali Bošnjaci, kada su srpske snage zauzele Srebrenicu, tada „sigurnu zonu“ Ujedinjenih nacija.

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici potvrdjen je brojnim sudskim presudama, od Medjunarodnog suda pravde u Hagu, preko Haškog tribunala, do sudova u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.