U trendu

Vlada Hrvatske pozdravila presudu Mladiću,ali …

ZAGREB – Vlada premijera Andreja Plenkovića pozdravila je danas pravosnažnu presudu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora, ali je nezadovoljna što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Sbije.

Iz hrvatske vlade je saopšteno da je, kako navode, „ovom presudom Mladić konačno i pravosnažno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovečnosti i povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskoreni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine“.

Vlada je, navodi se, izrazila „nezadovoljstvo što u ovom pravosnažno okončanom postupku nije utvrđeno učešće i najviših zvaničnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava“.

Vlada je izazila žaljenje i nezadovoljstvo zbog toga što „Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gde je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini“.

„Nadamo se da će ova presuda doneti barem delomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodela Ratka Mladića i članovima njihovih porodica“, navodi se u saoštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.