U trendu

Vlada:Izmenjeni zakon štiti prava svih verskih zajednica

PODGORICA – Nova crnogorska vlada je jednogosno usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti koji, kako je poručeno, štiti prava svih verskih zajednica u Crnoj Gori, senzibilan je, liberalan, kratak i vrlo jasan.

„Postignuto je više nego što smo se nadali da će biti moguće. Ova vlada je u pogledu međuverskog dijaloga, i dijaloga na relaciji država-verske zajednice, uradila više za pet dana nego prethodna za pet godina“, kazao je ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić na konferenciji za novinare.

Dodao je da vlada nije imala obavezu da izmene stavlja na javnu raspravu.

„Uspeli smo da sada imamo predlog novog zakona koji je postao verski senzibilan i koji ide u pravcu zadovoljavanja potrebe i zaštite prava svih verskih zajednica nego ranije“, naveo je Leposavić.

Između ostalog, kaže, da je usvojenim izmenama katalog postojećih prava verskih zajednica unapređen.

Potpredsednik vlade Dritan Abazović je rekao da izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti ne favorizuje nijednu versku zajednicu.

„Naša namera je bila da ne bude na štetu nijedne verske zajednice pojedinačno“, rekao je Abazović, preneo je portal RTCG.

Abazović je rekao da je odluka podgoričke skupštine da dodeli parcelu nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju hrama u sudskom sporu i pozvao gradske vlasti da izmeni juče donetu odluku.

Nema, kaže, ništa protiv CPC, ali je istakao da niko ne može da očekuje da vlada „digne ruku“ za nešto što je premet sudskog spora.

Precizirao je da je u pitanju parcela, koja je predmet imovinskog sudskog spora između Mitropolije crnogorsko-primorske i MCP i Glavnog grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.