Vlada Makedonije usvojila finalni predlog ustavnih amandmana i poslala parlamentu

Vlada Makedonije usvojila je danas i parlamentu poslala finalni predlog ustavnih amadmana kojima se ime države menja u Severna Makdonija i potvrdjuju državni suverenitet i makedonski nacionalni identitet.

Javna rasprava o nacrtima četiri amadmana kojima se Ustav menja prema Sporazumu sa Grčkom završena je u ponedeljak i tada je predsednik parmenta Talat Džaferi najavio da će rasprava o finalnim predlozima amadmana u nadležnim odborima početi 17. decembra.

„Moje predvidjanje je da ću najranije 9. januara (2019) sazvati plenarnu sedncu koja bi trebalo da završi 15. januara finalnim glasanjem o amadmanima na Ustav“, rekao je Džaferi.

Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade Makedonije. Ta dvotrećinska većina je obezbedjena glasovima osam poslanika opzicione VMRO DPMNE, koji su zbog toga izbačeni iz stranke.

Posle te prve faze u drugoj fazi su poslanici natpolovičnom većinom „utvdili“ nacrt amadmana koje je predložila Vlada, posle čega je sledila petodnevna javna rasprava.

U poslednjoj, trećoj fazi procesa ponovo će biti potrebna dvotrećinska većina od 80 podslanika za finalno usvajanje ustavnih izmena u skladu sa Dogovorom sa Grčkom, čija je primena uslov za prijem Makedonije u NATO i početak pregovora o članstvu u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.