U trendu

Vladi rok od mesec dana da inicira izmene pravosudnog zakona

PODGORICA – Predstavnici stranaka pobedničke koalicije „Za budućnost Crne Gore“ dala je danas vladi Zdravka Krivokapića rok od mesec dana da inicirala izmene zakona iz oblasti pravosuđa da bi se otpočelo sa demontažom instititucija bivše vlasti povezane sa kriminalom i korupcijom i zatražila smenu pomoćnika direktora UP Zorana Lazovića.

Ukoliko to ne bude učinjeo u tom roku stranke koalicije „Za budućnost Crne Gore“ poručile su da će inicijativu za izmenu pravosudnih zakona uputiti oni, kao i da za to imaju spremna rešenja.

Lideri stranaka koalicije su na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine pobedničku koaliciju, poručili da će insistirati na ostvarenju obećanja koja su u izbornoj kampanji dali građanima.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je rekao da je na sastanku dogovoreno da se zatraži mena Lazovića i dodao da to može biti učinjeno već danas, te da ne treba čekati da bude sproveden konkurs koji je raspisan.

„Lazović mora biti smenjen i prosto je neverovatno da jedan direktor policije može ucenjivati vladu bilo koje zemlje“, rekao je Danilović i dodao da koalicija „Za budućost Crne Gore“ ima rešenje i zna način na koji je to moguće sprovesti.

Očekuje da vlada u narednih 10 dana smeni Lazovića, a ako ne zna način na koji bi to mogla da učini, spreman je da im u tome pomogne.

„Predlažemo vladi da poštuje zakone i primenjuje ih u punom kapacitetu“, rekao je Danilović.

Pozvao je vladu da koaliciji dostavi draft izmenjenog ili novog zakona o policiji kako bi im se pomoglo da se u njegovom sprovođenju ide u pravom smeru.

Milan Knežević je istakao da treba izbeći mistifikaciju da je vlada izabrla parlamentarnu većinu, a ne većina vladu.

Istakao je da je na prethodno održanom sastanku dogovori da se javnost obavesti da je vladi dat rok od mesec dana da inicira usvajanje izmenjenog zakona o pravosuđu, posebno u delu koji se odnosi na tužilački savet kako bi se, kako je rekao, demontirao bivši režim DPS-a i Mila Đukanovića.

Takvu odluku strnake su donele pošto smo, kazao je, zaključili da vlada nije spremna da to napravi.

Ako, kako je rekao, vlada to ne može, Knežević je rekao da koalicija ima model koji je u potpunosti zakonit, demokratski i u skladu sa standardima EU, a koji može da eliminiše sve one koji su se prikazali i pokazali kao glavni saradnici bivše vlasti.

Istakao je i da bez iniciranja izmena i zakona, Knežević je konstatovao da Ivica Stanokvić više ne može da ude Vrhovni državni tužilac, jer je odavno stekao uslove za penziju.

Da je Stanković razrešen, dodao je, ni Milivoje Katnić, drugi tužioci i mnoge sudije ne bi mogle da obavljaju tužilački posao.

Knežević je naveo je duboko zagaženo u kršenje zakona ostavljanjem Stankovića na mestu VDT, ali i četrdesetak sudija koji su takođe stekli uslov za penziju.

„Koalicija za budućnost CG ostavlja vladi prostor da u narednih mesec dana u konsultaciji sa strankame te koalicije, iniciraa izmenu zakona ili ćemo u protivnom promenu inicijarati mi“, rekao je Knežević.

Ovo, kako je rekao, nije rušenje vlade, već se stiče utisak da vlada ovakvim ponašanjem ruši samu sebe, a mi, dodao je, želimo da joj pomognemo i ispunimo obećanja data građanima u predizbornoj kampanji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.