U trendu

Vlasti Pljevlja: Zabrana za dane srpskog sabora

PODGORICA – Srpski nacionalni savet Crne Gore saopštio je danas da lokalna vlast u Pljevljima nije dozvolila srpskim organizacijama da u okviru manifestacije „Dani srpskog sabora“ u Domu kulture u tom gradu obeleže nacionalni praznik „Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije“.

Navodi se da je zabrana doneta sa obrazloženjem „da održavanje skupova u prostorijama Javne ustanove Centar za kulturu, koji imaju bilo kakvu konotaciju koja se može dovesti u vezu sa političkim, verskim i nacionalnim okupljanjima narušava ugled i svrhu postojanja ustanove, koja je formirana isključivo za očuvanje i razvoj kulturne delatnosti“.

Dodaje se i da je taj centar namenjen organizovanju kulturnih programa koji su namenjeni svim građanima Pljevalja i Crne Gore.

Srpski nacionalni savet, u saopštenju koje je potpisao predsednik Momčilo Vuksanović, konstatuje da je odgovor Javne ustanove Centar za kulturu iz Pljevalja samo, kako navode, „nastavak već viđene prakse da su sve, i ne samo kulturne institucije, u lokalnim samoupravama gde je na vlasti antisrpska koalicija zaključane za srpski narod i srpske organizacije“.

Navode i da je Srpski nacionalni savet, kao krovna organizacija, registrovana u Vladi Crne Gore, o ovome zvanično upoznala najviši organ izvršne vlasti, uz napomenu da je 1. decembar – Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije nacionalni praznik srpskog naroda u Crnoj Gori i da ga kao takvog srpski narod već više decenija obeležava i slavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.