VMRO DPMNE: Srpski obaveštajac nije imao odobrenje da bude u Sobranju 27. aprila

Najveća opoziciona stranka u Makedoniji VMRO DPMNE izrazila je danas posle podne zabrinutost zbog „špijunske afere koju je objavila Srbija“ i izrazila nadu da će makedonska i srpska strana raščistiti sve detalje i o tome obavestiti javnost.

U saopštenju stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog ocenjuje se da ta „afera ima medjunarodne dimenzije, kada se ima u vidu da je medjudržavna“ i da koraci koje preduzima Srbija i izjave njenih političara nisu u skladu s izjavama makedonskih predstavnika.

To, prema VMRO DPMNE, ukazuje da postoje detalji o kojima javnost nije upoznata.

„Raščišćavanje ove afere, pored utvrdjivanja odgovornosti, bez obzira na čijoj je strani, treba da vodi normalizaciji odnosa dve države“, navodi se u saopštenju VMRO DPMNE.

Ta stranka je negirala da je neka makedonska institucija dala saglasnost srpskom diplomatskom predstavniku da udje u Sobranje Makedonije 27. aprila, uz ogradu da je to utvrdila kao opoziciona stranka.

„Imajući u vidu da je VMRO DPMNE sada u opoziciji, u toku današnjeg dana smo u okviru svojih mogućnosti proverili i utvrdili da ni Ministarstvo spoljnih poslova, niti vlada, niti parlament, ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, ni Agencija za obaveštajne poslove nisu dobili takav zahtev, niti izdali saglasnost i odobrenje“, navodi stranka koja je 27. aprila bila na vlasti.

Stranka Nikole Gruevskog je ipak pozvala novu vladu Makedonije koja, kako se navodi, sada ima kontrolu nad svim institucijama, da utvrdi da li je neka institucija izdala takvo odobrenje.

„Ukoliko se ne pojavi takav dokument u naredna dva, tri dana, konstatovaćemo da nešto takvo definitivno nije izdato“, navodi najveća makedonska stranka stranka VMRO DPMNE.

Ta stranka je bila na vlasti kada je tokom upada njenih pristalica u Sobranje Makedonije u zgradi boravio i srpski diplomata i obaveštajac Goran Živaljević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.