U trendu

Vojska Hrvatske prikazala haubice iz Nemačke

Oružane snage Hrvatske su danas u Zagrebu prikazale prve dve od ukupno 16 samohodnih haubica „PzH2000“ nemačke proizvodnje, kalibra 155 milimetara.

U Remontnom zavodu na Jankomiru je rečeno da se nabavkom tih haubica vatrena moć hrvatske vojske „višestruko umnožava“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Time počinje „isporuka tog moćnog oružja u ukupnoj vrednosti oko 55 miliona evra, a njegovom realizacijom sposobnost Oružanih snaga u tom području je značajno porasla, i stavlja nas na nivo najbolje opremljenih artiljerijskih sistema NATO saveza“, rekao je ministar odbrane Damir Krstičević.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga, general Mirko Šundov je rekao da samohodne haubice doprinose sposobnosti Oružanih snaga za „uverljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu“ Hrvatske, kao i medjunarodnoj sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je proces nabavke samohodnih haubica „PzH2000“ počeo potpisivanjem sporazuma sa Saveznim ministarstvom odbrane Nemačke krajem 2014. godine.

Cilj je nabavka artiljerijskih sistema od 155 milimetara „L52“, sa „sposobnošću gadjanja na efektivnim daljinama od 40 kilometara, uz mogućnost korišćenja ‘pametne municije’ i istovremenog udara više projektila u isti cilj“.

Ostalih 14 haubica će Hrvatskoj biti isporučeno do kraja ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.