U trendu

Vrkić: Rešavanje pitanja nestalih temelj za buduće odnose

OSIJEK – Poverenik hrvatske predsednice za nestale u Domovinskom ratu i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić rekao je danas da je pitanje nestalih i dalje otvorena tema i da Srbija i Hrvatska moraju da učine sve što je moguće kako bi napravili pomake u rešavanju tog pitanja.

Ono je, smatra Vrkić, temelj za buduće dobre odnose Srbije i Hrvatske i njenih naroda, prenosi HINA.

Vrkić se danas sastao sa posebnim izaslanikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Veranom Matićem, nakon čega je izjavio da su njih dvojica dobili mandat da nastave realizaciju prethodnog dogovora hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsednika Vučića o traženju nestalih.

„Složili smo se da je bol jednaka i na jednoj i na drugoj strani, da je obaveza obe strane, a posebno nas koji imamo taj strateški zadatak, da stvorimo klimu u kojoj će se napraviti pomaci, kako bise napokon završio rat na ovom prostoru, da pokušamo da pronađemo sve nestale ili makar većinu kako bi porodice mogle da sahrane njihove posmrtne ostatke“, rekao je Vrkić.

Prema njegovim rečima, ni on ni Matić nemaju političku misiju, već humanitarnu ulogu, u kojoj moraju da pronađu trajna rešenja za ovaj problem.

Matić je istakao da je sudbina nestalih „poslednje pitanje koje bi trebalo rešiti da bi se stvorili uslovi za normalizaciju odnosa i proces pomirenja“.

Kako kaže, i on i Vrkić imaju saznanja koja će proveravati sa nadležnim telika, kao i to da na području Hrvatske ima 76 neekshumiranih grobnih mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar