U trendu

Vukovarski gradonačelnik: Pad broja Srba rezultat 'lažnog popisa' iz 2011, a ne iseljavanja

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava iz desnog Domovinskog pokreta izjavio je danas da pad broja Srba u tom gradu ispod 30 odsto nije rezultat iseljavanja već netačnog popisa stanovništva iz 2011. godine.

Komentarišući danas objavljene rezultate popisa stanovništva, on je najavio da nijedno pravo koje je „iskamčeno temeljem lažnog popisa“ neće pustiti ni ostaviti, prenela je agencija Hina.

„Predložiću promene i vratiti stvari na stanje od pre popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putem“, rekao je Penava.

On je dodao da će se što se tiče upotrebe jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru, sve vratiti na stanje pre 2011.

„Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod, kao većinski, nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema napred“, ocenio je vukovarski gradonačelnik.

Prema rezultatima popisa stanovnika iz 2021, u Hrvatskoj živi 3.871.833 stanovnika, što je manje za 413.056 gradjana ili 9,64 odsto u odnosu na popis 2011.

U ukupnom broju manje je i onih koji su se izjasnili kao Srbi, u 2021. ih je bilo 123.892 (3,20 odsto), a deset godina ranije oko 180.000 (4,36 odsto).

Najveći pad broja stanovnika beleži Vukovarsko-sremska županija. Broj Srba u Vukovaru pao je ispod 30 odsto i u 2021. ih je bilo 6.890 ili 29,73 odsto. Prema prema popisu iz 2011, u tom gradu je živelo njih 34,87 odsto.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina previdja ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika u toj jedinici.

Predsednik vukovarskog ogranka Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Kolar izjavio je da ukidanje nekih prava Srba u Vukovaru tu zajednicu neće puno pogoditi jer i ona prava koja su im do sada bila garantovana, nisu mogli da konzumiraju, prenela je Hina.

On je kazao da su rezultati za Vukovar očekivani i posledica svega što se u Vukovaru događalo poslednjih deset godina.

„Rezultat je odlazak ljudi iz Vukovara, kako svih, tako i građana srpske zajednice“, dodao je on.

Potpredsednica Vlade Hrvatske i SDSS-a Anja Šimpraga rekla je da će se o rezultatima popisa stanovništva za 2021. izjasniti kada budu analizirali sve podatke.

Demograf Dražen Živić iz Instituta društvenih nauka Ivo Pilar ocenio je da je očekivano da rezultati popisa u Vukovaru pokazati povećanje broja Hrvata, a smanjenje broja Srba, jer kada dođe do promena u demografskim okvirima najviše stradaju oni malobrojniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.