U trendu

Vulin: Crna Gora da ne Å¡alje oficire na Kosovo (VIDEO)

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin je danas zatraÅŸio da Crna Gora ne Å¡alje oficire na Kosovo jer o tome nije pitala Srbiju, i jer će time ugroziti odnose s njom, kao i stabilnost Balkana.

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore je utvrdio predlog Odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR na Kosovu. Predvidjeno je angaÅŸovanje dva Å¡tabna oficira, od kojih će jedan biti u Komandi misije u PriÅ¡tini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome, ministar odbrane Srbije je rekao da bi „najlepÅ¡e zamolio crnogorsku drÅŸavu i crnogorsko Ministarstvo odbrane da joÅ¡ jednom razmisle i da ne Å¡alju vojsku na Kosovo i Metohiju“.

Vlasti Crne Gore, nastavio je Vulin, „vrlo dobro znaju da je Kosovo i Metohija deo drÅŸave Srbije po rezoluciji UN 1244 i podsetiću ih čak da su za vreme NATO agresije bili deo iste drÅŸave i da su i građani Crne Gore bili ubijani od strane potpuno istog agresora“.

Ministar je rekao da bi „zaista zamolio (vlasti Cre Gore) da se uzdrÅŸe od toga (slanja oficira na Kosovo), da ne rade takve poteze, a da ne pitaju Republiku Srbiju, jer ako to budu uradili (poslali oficire), sigurno neće pomoći ni dijalogu (Srbija-Kosovo), sigurno neće pomoći stabilizaciji na naÅ¡em prostoru, a sigurno neće pomoći poboljÅ¡avanju odnosa (Crne Gore) sa drÅŸavom Srbijom“.

Vojni analitičar Aleksandar Radić je sinoć u izjavi za Televiziju Crne Gore ocenio da učešće crnogorskih oficira u misiji KFOR na Kosovu ne bi predstavljalo problem u odnosima Crne Gore i Srbije zato Å¡to je misija Kfora „jedini realan faktor bezbednosti i stabilizacije“.

Radić je rekao da je u opredeljenju Crne Gore, kao i drugih drÅŸava regiona da učestvuju u medjunarodnim misijama, „vaÅŸan faktor savezniÅ¡tva“ s NATO jer „male zemlje Balkana nemaju Å¡ta da ponude velikim silama“, te je to njihovo učešće „jedan od načina da se premosti raskorak u resursima“ NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.