Zabranjeno pušenje u zatvorenom, kazne i do 20.000 €

U Crnoj Gori je danas stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, pa je tako zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru, a ko bude prekršio odredbe zakona rizikuje da plati kaznu i do 20.000 evra.

Ovaj zakon, kojim se zabranjuje upotreba duvanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, crnogorski poslanici su u parlamentu usvojili jednoglasno sa 42 glasa, 31. jula, podseća RTCG.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom delu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namenu.

Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dela prostora, odnosno da prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali deo prostora, a površina ne sme da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne sme da bude namenjena za prolaz u druge prostore.

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili delu gde se konzumiraju hrana i piće.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović ranije je saopštio da u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da lečenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.