U trendu

Hiljade na ulicama Skoplja u znak podrške promeni imena

SKOPLJE – Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je danas građane da 30. septembra izađu na referendum o promeni imena zemlje i poručio da je 30. septembar „dan za pisanje istorije, za evropsku Makedoniju“.

„Sanjali smo 27 godina i danas smo na korak od ostvarenja našeg sna – obezbeđivanja evropske budućnosti za našu decu i buduće generacije“, rekao je Zaev na skupu, koji je organizovala koalicija „Zajedno ZA evropsku Makedoniju“.

Prema rečima makedonskog premijera, „to je odgovornost naše generacije“.

„Budućnost naše Makedonijie i naše dece zavisi od nas. Niko drugi ne može da donese ovu odluku za nas“, rekao je Zaev.

On je dodao da je očuvanje budućnosti zemlje „najveći patriotski čin“ ističući da nema alternative ulasku zemlje u NATO i EU.

„Imajući u vidu proteklih 27 godina, mi smo doneli ovu hrabru odluku, stavljajući Makedoniju ispred svih partija. Sklopili smo sporazum i stekli prijatelja. Sporazum je fer i obe strane imaju jednake koristi od njega. Ovaj sporazum obezbeđuje perspektivu, prijateljstvo, razvoj i evropsku budućnost“, rekao je Zaev.

On je pozvao narod da pokaže svetu da Makedonija poštuje prijatelje.

„Prijatelji su došli iz celog sveta, nudeći prijateljstvo i govoreći nam da NATO i EU čekaju. Ključ vrata EU je u našim rukama, mi smo arhitekte naše budućnosti“, podvukao je Zaev.

Zaev kaže da je 30. septembar „dan izbora, dan akcije, a ne dan za ostanak kod kuće“, prenela je MIA.

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi rekao je da bi svi trebalo da izađu na referendum i budućim generacijama daju zemlju, koja nema problem sa istorijom, geografijom, „otadžbinu koja je zajednička i ravnopravna za sve“.

Kako je prethodno preneo AP, hiljade ljudi izašlo je danas na ulice Skoplja u znak podrške opciji „za“ sporazum sa Grčkom o promeni imena makedonske države.

Makedonski građani izjasniće se 30. septembra da li podržavaju ili ne sporazum Atine i Skoplja o promeni imena makedonske države u Republika Severna Makedonija, što bi moglo da otvori put članstvu Makedonije u NATO, podseća AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.