Zaev:Legalizacija marihuane nacionalno pitanje

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da pitanje legalizacija marihuane nije političko već nacionalno pitanje, te da će u pravcu dekriminalizacije, u prvoj polovini 2021. godine biti promenjene odredbe u Krivičnom zakoniku, prenosi portal Plusinfo.

„U pravcu dekriminalizacije potrebno je da se promene delovi Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na opojne droge. To ćemo uraditi u prvom delu 2021. i generalno su reakcije pozitivne po ovom pitanju“, kaže Zaev u emisiji Ekonomski magazin za Alsat M.

Kako je naveo, medicinski kanabis ima ogromni potencij u ekonomskom razvoju.

„Ovde nema politike, ovo je nešto nacionalno. Treba da podržimo zakon“, ističe Zaev.

On takođe naglašava da makedonski MUP ostaje posvećen u borbi protiv švercovanja i trgovine drogom i narkotičnim supstancama.

Kako je naglasio, u zemljama u kojima je marihuana legalizovana oseća se ekonomski potencijal za razvoj kod svih uslužnih delatnost, a mnogi korisnici heroina i kokaina istovremeno odustaju od koriščenje teških droga.

„Konačni cilj je dostizanje ekonomskog rasta i razvoja. Otvaraju se nova radna mesta, unose se devize u državu, pomaže se puno u borbi protiv koriščenja teških narkotika“, naglasio je makedonski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.