U trendu

Zaev: Ne odustajemo od našeg makedonskog identiteta

PUSTEC – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev iz albanskog mesta Pustec gde uglavnom žive građani makedonske nacionalnosti izjavio je da ne odustaju od njihovog makedonskog identiteta, prenosi portal Plusinfo.

Zaev je izjavio da su za školu u Pustecu obezbeđeni 30.000 evra sredstava od donacije za uređivanje i izgradnju sportskih terena oko škole.

Na novinarsko pitanje oko odnosa sa Bugarskom, kako prenosi albanski Top čenl, Zaev je rekao da se radi na otklanjanju problema za koji „ne zamo o čemu je problem“.

„Mi ne odustajemo od našeg makedonskog identiteta i Bugarska nema razloge da pokreće druge pretenzije. Mi smo prijateljska zemlja i treba da se pomažemo kako bismo išli napred i kako bi ceo Balkan išao napred“, rekao je Zaev.

Kako navodi Top čenl, odlaganje pregovora sa EU Zaev je ocenio kao razočaranje od EU jer, kako je rekao, i Severna Makedonija i Albanija su zaslužili pregovore.

„Dobili smo jedno veliko razočaranje i tugu od EU, ali obe zemlje treba da rade da nastavimo na evropskom putu zato što drugu alternativu nemamo. Mi smo prijateljske zemlje i nadam se da ćemo tako i ostati. Pandemija nam je donela probleme, ali mi idemo napred ka integracijama. Imamo zajedničke puteve ka EU. Skoplje i Tirana su zaslužili pregovore“, rekao je Zaev.

Između ostalog, on je dodao da je danas sa svojim saradnicima donirao knjige u Pustecu kako bi tamošnja deca mogla da uče na maternjem jeziku.

„Mi smo danas doneli knjige da pomognemo đacima. U Severnoj Makedoniji Albanci uče albanski. Isto to vidimo i u Albaniji gde u mestima gde žive Makedonci uči se na makedonskom jeziku. Albanski je drugi službeni jezik u Severnoj Makedoniji. Naša vlada je donirala da bi se sagradila škola, ali, napravićemo i druge vredne projekte za zajednicu“, rekao je Zaev, prenosi agencija Balkan veb.

Sa makedonskim premijerom Zaevim u Pustecu je danas boravio i predsednik Makedonske alijanse za evropsku inegraciju i poslanik te stranke u albanskom parlamentu Vasil Sterjovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.