U trendu

Zaev pozvao EU da spreči bugarsku blokadu pregovora EU sa S.Makedonijom i Albanijom

Bivši premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pozvao je danas EU da promeni način odlučivanja i onemogući bugarsku blokadu početka pregovora o prijemu njegove zemlje i Albanije u Uniju, a o tome je danas govorio i šef diplomatije Severne Makedonije, Bujar Osmani.

„Pitam EU iz moje evropske Strumice, koja se graniči sa Grčkom i Bugarskom, da li je ovakav način odlučivanja u Uniji gde jedna država-članica blokira ceo region iz krajnje iracionalnih i nacionalističkih razloga mehanizam kojim se razvija evropska ideja? Ako nije, a znam da nije, onda promenite način na koji donosite odluke“, rekao je Zaev.

Na konferenciji „Suverenitet i Evropa“, koji je u Strumici organizovala Ambasade Francuske, on je istako da evropska ideja ne sme da bude ucenjena nacionalizmom i da se ne sme dozvoliti nacionalizmu da stavi veto na slobodu.

„Evropska unija mora da deluje u svom interesu, u korist evropske ideje koja je po definiciji liberalna, otvorena, široka“, rekao je bivši premijer Severne Makedonije i istakao da je ruska agresija na Ukrajinu razlog zašto EU mora da reši sva otvorena pitanja u regionu, a posebno makedonsko pitanje.

Po rečima Zaeva, ovo je vreme kada bi lideri EU trebalo da se usude da se pozabave ovim pitanjima i preuzmu političko vodjstvo kao što su to radili osnivači EU.

„Trebalo bi da nam je svima jasno: da su tada osnivači EU kalkulisali sa svojim rejtingom, onda EU ne bi nastala. Politička hrabrost vredi, ona je nosilac promena. Dogovor iz Prespe je dokaz da je politička hrabrost vredna toga“, rekao je bivši premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je ranije danas u Skoplju komesaru EU za proširenje Oliveru Varheiju da je region sve umorniji od čekanja i da to šteti kredibilitetu Unije.

„Severna Makedonija je do sada pokazala izuzetan nivo posvećenosti svom napretku na putu ka EU. Pored toga, postigli smo stoprocentni nivo uskladjenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije. Vreme je da EU pruži ruku zemljama Zapadnog Balkana i da jasno pokaže da je budućnost regiona evropska“, rekao je Osmani.

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku je u Skoplje došao iz Sofije, gde je u utorak učestovao na skupu na kojem je bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčevska ponovila da je uslov da Severna Makedonija započne pregovore to da pre toga u Ustav uvede Bugare kao nacionalnu zajednicu.

Sofija je u decembru 2020. blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, insistirajući da Skoplje prvo ispuni uslove iz Ugovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da prizna bugarske korene makedonske nacije i jezika.

Prošle godine je zahteve preformulisala u dokument „Pet plus jedan“, zatraživši „prestanak govora mržnje prema Bugarskoj i izvrtanja istorijskih činjenica u udžbenicima i drugde, prestanak diskriminacije gradjana koji se izjašnjavaju kao Bugari i njihovo uvodjenje u Ustav, nemešanje Skoplja u unutrašnje stvari Bugarske i manjinska prava“.

Zajedno sa Severnom Makdonijim bugarskim vetom je onemogućen i početak pregovara Albanije sa EU, jer je Evropska komisija ove dve zemlje stavila u isti „paket“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.