Zaev veruje da će sporna pitanja sa Bugarskom rešiti do 10. novembra

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da veruje da bi sporna pitanja sa Bugarskom mogla da budu rešena do 10. novembra, kada zaseda Savet EU za opšte poslove.

Zaev je novinarima rekao da postoje odredjeni sporni momenti sa Bugarskom, ali je ukazao da nije u interesu nijednog naroda da se ne dozvoli početak pregovora Severne Makedonije sa EU u decembru.

„Pokušavamo da sa naše strane budemo razumni. Nadam se da će i bugarska strana napraviti napor da ne podgrevamo neprijatnosti. Pravi način je da pokušamo da rešavamo stvari, a to i radimo“, kazao je Zaev.

Uz sednicu Saveta EU za opšte poslove u Briselu, 10. novembra će u Sofiji biti održan i samit Berlinskog procesa kojim kopredsedavaju Bugarska i Severna Makedonija.

Zaev ipak nije isključio mogućnost da prva medjuvladina konferencija Severne Makedonije i EU ne bude održana krajem godine, jer EU odluke donosi konsenzusom.

Konferenciju za novinare Zaev je održao posle današnjih odvojenih onlajn sastanaka sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednikom Evropsskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Zaev je rekao da je čelnicima EU preneo da je Severna Makedonija spremna za prvu medjuvladinu konferenciju, a da su mu oni pružili snažnu podršku i očekivanje da će uskoro biti završene sve pripreme i da će pristupni pregovori biti otvoreni.

Bugarska bi mogla da blokira dalji napredak Severne Makedonije prema EU, zbog spora Skoplja i Sofije oko identiteta i jezika.Sofija osporava makedonski jezik i nacionalni identitet i traži da Dogovor o dobrosusedstvu bude deo pregovaračkog okvira EU sa Severnom Makedonijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.