U trendu

Zaev: Vlada nema informacije o uticaju Rusije na referendumu

SKOPLE – Makedonski premijer, Zoran Zaev, izjavio je danas da nema nikakvih dokaza o uticaju Rusije na referendum koji će u toj državi biti održan 30. septembra o sporazumu Atine i Skoplja, a koji se tiče promene imena te bivše jugoslovenske republike.

Zaev je to rekao odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji posvećenoj slobodi medija u regionu.

„Nemam nikakvih dokaza o bilo kakvom uticaju Rusije. Rusija i Makedonija su prijatelji i Moskva nema ništa protiv integracija Makedonije u EU, ali je protiv naše integracije u NATO. I to vrlo jasno govore. Mi pokušavamo da objasnimo da za nas ne postoji alternativa osim pune integracije u EU i NATO. Mi želimo da izgradimo prijateljstvo sa svim zemljama i Ruske Federacije, tako da verujem da će to razumeti i prijatelji iz Rusije, jer naši građani će ostati posvećeni tom putu“, rekao je Zaev.

Potvrdio je da je upoznat sa informacijama na društvenim mrežama na kojima neki šire lažne informacije, ali nije rekao na koga precizno misli.

Ponovio je podršku slobodi medija.

„Pristalica sam slobode medija jer novinari i medijski radnici najbolje znaju kako se to radi i mi političari i vlada ne samo da podržavamo način za koji misle da najbolji“, rekao je Zajev, uz podršku strukovnom udruženju i pozvao na poštovanje etike kako bi se, kako rekao, suprotstavili lažnim vestima i svim drugim vidovima pogrešnog načina informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.