U trendu

Zagreb:Čović i Plenković o Mostaru i pravima Hrvata u BiH

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Zagrebu o podsticajima razvoju Bosne i Hercegovine, njenom evropskom putu, kao i zaštiti prava Hrvata u BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Kako se navodi, u razgovoru je bilo reči i o nedavno održanim lokalnim izborima u Mostaru i „zabrinjavajućim događajima“ o kojima je Čović izvestio evropske zvaničnike.

„Usprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo je do dubokog kompromitovanja lokalnih izbora u gradu Mostaru. Iako je HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat i potvrdio snažnu podršku biračkog tela, nezadovoljan sam narušavanjem integriteta ovih izbora“, kazao je Čović.

On je informisao Plenkovića o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu preduzeti, prenosi Fena.

Čović je istakao zadovoljstvo dobrosusedskim odnosima i saradnjom sa zvaničnicima Hrvatske, naglasivši da ceni pažnju prema unutrašnjim izazovima u BiH i aktuelizaciji njenog evroatlantskog puta.

Dodao je da svakim danom sve jača saradnja pomaže u osnaživanju evropske perspektive BiH, istovremeno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Plenković je izrazio apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u BiH i rekao da će vlasti Hrvatske pod njegovim vođstvom nastaviti da rade na unapređenju saradnje s legitimnim hrvatskim zvaničnicima kako bi se dodatno ojačala evropska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskog naroda više ne bi dovodili u pitanje.

Izrazio je i zabrinutost zbog događa u vezi sa lokalnim izborim u Mostaru, istakavši da nijedan izborni proces, a posebno ne onaj na koji se čekalo 12 godina, ne sme da izgubi integritet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.