Zagrebačka televizija kažnjena zbog govora mržnje

Veće za elektronske medije kaznilo je lokalnu zagrebačku televiziju Z1 privremenim oduzimanjem koncesije na tri dana zbog govora mržnje u emisiji “Markov trg” urednika i voditelja Marka Juriča.

Privremeno oduzimanje koncesije počinje od 26. januara u ponoć. Jednoglasnu odluku Veće je donelo zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima, a što je utvrdjeno na osnovu brojnih pritužbi gradjana.

Veće je saopštilo da će se spis predmeta proslediti nadležnom Državnom tužilaštvu na postupanje.

Jurič je u emisiji 19. januara uputio poruku Zagrepčanima koji šetaju Cvetnim trgom da budu “oprezni budući da je u blizini crkva (Srpska pravoslavna crkva) u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari”.

“Pripazite kada se šetate Cvetnim trgom, pogotovo majke s decom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najlepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obeležiti tablama – pazi, oštar četnik u blizini”, rekao je Jurič u odjavi emisije.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Srpsko narodno veće (SNV) juče su oštro osudili govor mržnje i tražili reakciju nadležnih organa.

(Beta)

Ostavite komentar