U trendu

Zaharijeva:Skoplje je mislilo da će neko da nas pritisne

SOFIJA – Očekivanja Skoplja da će neko izvršiti pritisak na nas i da ćemo zaboraviti na sprovođenje Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, kao i na odluku bugarskog parlamenta nisu realni, izjavila je šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva, prenosi portal Plusinfo.

„Rekli smo im. Ne računajte na to, mi ne radimo tako u EU“, istakla ja Zaharijeva.

Bugarska, tvrdi Zaharijeva, nije promenila svoj stav o tome da je mesto svih zemalja na Zapadnom Balkanu u EU, ali je Sofija insistirala na vidljive rezultate u sprovođenju Sorazuma o dobrosusedskim odnosima sa Severnom Makedonijom.

„To je pozicija koju je predložila bugarska vlada, a jednoglasno je usvojio naš parlament“, rekla je ona u intervjuu za radio Darik i dodala da uvek može da se traži više od jednog sporazuma, ali da je problem što je poverenje između te dve susedne zemlje na veoma niskom nivou.

Ona tvrdi da niko ne osporava pravo na samoopredeljenje i slobodno izražavanje, kao i da makedonski jezik takođe nije problem.

„Jezik nikada nije bio barijera koja se ne prevazilazi za pristupanje Severne Makedonije u EU. To je spor za njih“, kazala je ona.

Tvrdi da „propaganda u Severnoj Makedoniji ima za cilj da odvuče pažnju od činjenice da se ne poštuje navedeno u Sporazumu o dobrosusedskim odnosima“.

„Politička pitanja moraju da reše političari. Problem je u tome što naši prijatelji iz Severne Makedonije pokušavaju da istoričarima nametnu politička pitanja“, ocenjuje ona.

Sofija i Skoplje se spore oko istorijskih pitanja, te je Sofija prošle nedelje blokirala početak pregovora Severne Makedonije sa EU, tvrdeći da Skoplje ne ispunjava obaveze iz Sporazuma o prijateljstvu potpisanom između te dve zemlje 1. avgusta 2017. godine.

Vlasti u Sofiji zahtevaju od makedonskih vlasti da odustanu od pretenzije za makedonsku etničku manjinu u Bugarskoj, da se u pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju doda precizna agenda sa datumima o sprovođenju Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, a da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao zvanični jezik prema Ustavu Severne Makedonije.

S druge strane, makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao je da niko od savremene generacije političara nema pravo da pregovara o makedonskom identitetu i jeziku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar