U trendu

Zahtev Grčke za vraćanje skulptura nije povezan sa Bregzitom

ATINA – Grčka se danas distancirala od navoda da planira da „uvuče“ vekovni spor sa Britanijom oko povratka skulptura sa Partenona u pregovore o Bregzitu.

Portparol vlade Stelios Pecas rekao je da će Atina nastaviti sa svojom kampanjom za povratak blaga starog 2.500 godina i razmotriti na koji način će to uraditi, preneo je Rojters.

„Zahtev Grčke za povraćaj skulptura sa Partenona ostaje jak i nije povezan sa sporazumom o Bregzitu“, rekao je Pecas upitan da li to pitanje može biti prekretnica u razgovorima sa Britanijom o njenim budućim odnosima sa Evropskom unijom.

„Nastavićemo da tražimo njihov povratak i ako je ovo način koji možemo da iskoristimo, razmotrićemo ga u dogledno vreme“, rekao je on.

Od nezavisnosti 1832. godine, Grčka je više puta tražila pomoć za povratak skulptura, koje su u Britaniji poznate kao Elginovi mermeri, koje je britanski diplomata lord Elgin uzeo sa Partenona početkom 19. veka, kada je Grčka bila pod otomanskom vlašću.

Britanski muzej u Londonu odbio je da vrati skulpture, rekavši da ih je Elgin nabavio na osnovu legalnog ugovora sa Otomanskim carstvom i naveo da su one „deo svačije zajedničke baštine“.

U nacrtu stava 27 zemalja članica EU o pregovorima sa Britanijom o njihovim budućim odnosima, u koji je Rojters imao uvid, traži se povraćaj nezakonito uklonjenih kulturnih objekata u matične države.

U dokumentu nisu bili precizirani kulturni objekti, ali je jedan neimenovani evropski diplomata rekao da je to dodato na zahtev Grčke, uz podršku Italije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.