U trendu

Završena komemoracija bošnjačkim zrtvama građanskog rata

POTOČARI – U Memorijalnom centru u Potočarima završen je zvanični deo komemoracije Bošnjacima stradalim tokom građanskog rata u BiH, pre 27 godina, sledi verski deo kada će biti sahranjeno 50 posmrtnih ostataka identifikovanih žrtava.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, rekao je u svom obraćanju da svaki put kada dođe u Potočare oseća „teret neuspeha međunarodne zajednice“ da, kako kaže, zaštiti one koji su bili izloženi pretnji da će biti ubijeni.

Šmit je rekao i da svako onaj ko, kako je naveo, negira i pokušava da umanji broj žrtava „učauren je u svesno odabranom neznanju“.

„Svaki pokušaj da se opravda pokolj nevinih žrtava“, kazao je Šmit, nikada ne može biti opravdano, a politika mržnje i straha ne donosi ništa osim patnje i nesreće.

Potpredsednik turske partije AK Numan Kurtumlus u Potočarima je preneo poruku predsednika turske redžepa Tajipa Erdogana
koji je poručio da je dug njegove zemlje da obezbedi „budućnost BiH kao jake zemlje“.

„Turska pruža svu neophodnu pomoć sigurnosti BiH. Nema sumnje da su generacije mladih garancija mirne i prosperitetne BiH“, naveo je turski predsednik i poručio da će Turska nastaviti da pruža doprinos razvoju BiH.

Komemoraciji je pored predstavnika međunarodne zajednice u Potočarima prisustvovao crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je u svom obraćanju primetio da danas na Balkanu i dalje živi duh mržnje, razdora i podela koji se, kako je naveo, na sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima.

“Prošlost ne možemo da promenimo, ali možemo budućnost. Na nama je da izaberemo da li želimo i dalje da živimo na balkanskoj međi ili želimo da pogledamo istini u oči, da pružimo svu podršku porodicama žrtava i da nas beli nišani ispred podsete na genocid, ne nad Bošnjacima, nego nad ljudima“, naveo je Abazović.

Lider HDZ BiH Dragan Čović je izrazio solidarnost za žrtvama i pozvao je na pomirenje u BiH.

„Da svi u BiH radimo na ponovnom uspostavljanju medusobnog poverenja i izgradnji pomirenja i zajednicke buducnosti“, napisao je Čović na Tviteru.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren potvrdila je u Potočarima da njena zemlja snosi, kako je kazala, deo odgovornosti za neuspeh međunarodne zajednice u Srebrenici 1995. godine.

„Holandija je takođe učestvovala tu sa svojim najboljim namerama… Mi patnju ne možemo ukloniti, ali ono što možemo uraditi jeste pogledati istoriju pravo u oči…“, rekla je i kao jedinog krivca za ovaj zločin optužila , kako je rekla, „vojsku bosanskih Srba“.

Ipak, priznala je:

„Međunarodna zajednica je zakazala da pruži adekvatnu zaštitu. Kao deo te zajednice, vlada Holandije deli odgovornost za taj neuspeh. Zbog toga, nudimo vam svoje najdublje izvinjenje…“, navela je.

U Potočarima se obratila i potpredsednica nemačkog Bundestaga Ajdan Ezoguz, a putem društvenih mreža oglasili su i hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Obeležavanje zločina u Srebrenici tokom poslednjeg rata tradicionalno je počelo pre nekoliko dana nizom manifestacija, a nakon današnje komemoracije biće sahranjeno 50 posmrtnih ostataka, identifikovanih žrtava.

Skup su obezbeđivali pripadnici MUP-a Republike Srpske, uz podršku bezbednosnih snaga BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.