Završena rasprava o vladi izbornog poverenja

Skupština Crne Gore završila je danas raspravu o vladi izbornog poverenja u koju će ući predstavnici dela opozicije zbog kontrole parlamentarnih izbora planiranih za 9. oktobar ove godine.

Dvodnevna rasprava protekla je bez prisustva premijera Mila Djukanovića i članova njegove vlade, a raspravu o tom pitanju obeležile su optužbe opozicionog Demokratskog fronta (DF), koji je odbio da bude deo dogovora, a oštro je napadao deo opozicije koji će ući u tu vladu.

„Ključni mehanizmi kradje izbora nisu demontirani. Oni koji prihvataju da udju u vladu s Djukanovićem pomažu opstanku korumpiranog, autokratskog režima Mila Djukanovića“, kazao je u Skupštini jedan od lidera Fronta Nebojša Medojević i optužio ostatak opozicije za izdaju.

Front je pozvao opoziciju da se priključi tom savezu, da protestima nateraju Djukanovića na ostavku i da bez njegove Demokratske partije socijalista (DPS) formiraju vladu koja bi pripremila izbore.

U vladu, posle višemesečnih pregovora vlasti i opozicije, ulaze Socijademokratska partija (SDP), Demos i Gradjanski pokret „Ura“.

Demosov Goran Danilović, koji će voditi resor unutrašnjih poslova, ocenio je tokom rasprave da je Djukanović „političar prošlosti“ i da je pred opozicijom „velika šansa“.

Pored resora unutrašnjih poslova, opoziciji je pripalo potpredsedničko mesto u vladi, ministarstvo finansija, rada i socijalnog staranja, poljoprivrede, kao i vodeće pozicije u važnim državnim institucijama i preduzećima.

Premijer Djukanović nakon incidenta na sednici u petak i razmene uvreda sa poslanicima Fronta, nije želeo da u Skupštini obrazloži promene u vladi, iako ga na to, po tumačenju predsednika Skupštine Ranka Krivokapića, „obavezuje Ustav“.

On je pre nekoliko dana novinarima kazao da se na ustupke opoziciji opredelio zbog „izraženog“ nepoverenja prema vlasti i institucijama, a po prvi put javno saopštio da bi vlada izbornog poverenja mogla biti model funkcionisanja i posle izbora.

Skupština u sredu nastavlja rad raspravom o smenjivanju predsednika Skupštine Ranka Krovikokapića, što je pokrenuo njegov doskorašnji koalicioni partner DPS.

Inicijativa o smenjivanu Krivokapića pokrenuta je jer je njegova SDP u januaru glasala protiv poverenja vladi, čime je raskinuta 18 godina duga koalicija s DPS-om premijera Djukanovića.

Skupština će u sredu glasati o rekonstrukciji vlade i smenjivanju predsednika parlamenta. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.