U trendu

Zbog 'afere Agrokor' optužnica podignuta protiv Ivice Todorića

Protiv osnivača i bivšeg vlasnika „Agrokora“, Ivice Todorića, i još 14 osoba, medju kojima su i njegovi sinovi, podignuta je optužnica zbog finansijskih malverzacija od 1,2 milijarde kuna (160 miliona evra) u tom posrnulom koncernu, saopštilo je danas Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

Posle gotovo trogodišnje istrage, optužnica u „aferi Agrokor“ je danas stigla na Županijski sud u Zagrebu, tereteći Ivicu Todorića i ostale za niz krivičnih dela u privrednom poslovanju i falsifikovanje službenih ili poslovnih isprava.

Na taj način, prvooptuženom Ivici Todoriću pribavljena je nezakonita imovinska korist od oko 924 miliona kuna (123 miliona evra), a jednom holandskom trgovačkom društvu od 321 milion kuna (43 miliona evra), pa je „Agrokor“ ukupno oštećen za više od 1,2 milijarde kuna.

Tužilaštvo je navelo da je Ivica Todorić „nalagao plaćanje troškova uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odeće, modnih dodataka, oružja, letovanja, zimovanja, safari putovanja i prepariranja životinja i drugih troškova koji ne predstavljaju troškove poslovanja trgovačkog društva ‘Agrokor’ i o njemu zavisnih društava u ukupnom iznosu od oko 53 miliona kuna“ – sedam miliona evra.

Predmet je ima oko 80.000 stranica, a optužnica 459. Tužilaštvo u saopštenju nije objavilo imena optuženih, već samo godine rodjenja.

Rokovi istrage u „aferi Agrokor“ produžavani su više putra zbog složenosti postupka.

Portparol Županijskog suda u Zagrebu, Krešimir Devčić, rekao je danas novinarima u Zagrebu da se po zakonskoj proceduri mora najpre odrediti predsednik sudskog veća, a zatim se optužnica šalje svim optuženima i njihovim advokatima.

Devčić je ocenio da će zbog velikog broja optuženih, taj postupak i sazivanje sednice optužnog veća potrajati nekoliko meseci.

Ivica Todorić je još od kraja 2017. pod istragom zbog sumnje da je nezakonito pribavio više od milijardu kuna, a istragom su bili obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić, kao i još 12 osoba, uglavnom bivših „Agrokorovih“ menadžera.

Većina optuženih su bili članovi uprave ili nadzornog odbora „Agrokora“, osim dvoje koji su bili zaposlenici revizorske kuće „Baker Tilly“ koja je radila revizorske izveštaje za posnuli koncern.

Po otvaranju „afere Agrokor“ krajem 2017. Ivica Todorić je pobegao u Veliku Britaniju koja ga je godinu kasnije izručila Hrvatskoj. Neko vreme je bio u pritvoru u Zagrebu, ali je ubrzo pušten uz kauciju od 7,5 miliona kuna (milion evra) i zabranu napuštanja Zagreba.

U medjuvremenu Todoriću je počelo i sudjenje zbog optužbi da je „Agrokor“ oštetio za 1,25 miliona evra.

Ta prva optužnica tereti Todorića da je svoj bivši koncern oštetio plaćanjem fiktivnih savetodavnih usluga švajcarskoj kompaniji.

Tim slučajem su obuhvaćeni i nekadašnja izvršna potpredsednica za poslovanje i poslovni razvoj u „Agrokoru“ Piruška Canjuga bivši direktor zadužen za građevinske investicije Ante Huljev, kao i jedna austrijska državljanka.

Na današnje podizanje optužnice reagovao je prvooptuženi Ivica Todorić koji je, kao i slučaju prve optužnice, izneo optužbe na račun premijera Andreja Plenkovića.

On je ocenio da će ta optužnica „ostati istorijska sramota za pravosudje Hrvatske“ i da „nije ništa drugo nego politički akt premijera Andreja Plenovića, kojim se pokušava prikriti najveća korupcijska afera u istoriji JI Evrope i šire“, odnosno „plan neprijateljskog otimanja privatne imovine u kompaniji ‘Agrokor’ „, preneli su mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.