U trendu

Zelenski pozvao Dritana Abazovića da poseti Kijev

PODGORICA – Premijer Crne Gore Dritan Abazović razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji ga je pozvao da što pre poseti Kijev.

Abazović je tokom razgovora sa Zelenskim izrazio ličnu spremnost da poseti Kijev i na taj način pruži podršku ukrajinskom narodu, uz konstataciju da će liderima Zapadnog Balkana predložiti da zajednički posete glavni grad Ukrajine, saopšteno je iz kabineta crnogorskog premijera.

Zelenski je upoznao Abazovića sa trenutnom situacijom u Ukrajini, izrazio spremnost za produbljenje saradnje i zahvalio mu se na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini.

Predsednik Ukrajine uputio je poziv predsedniku Vlade Crne Gore da u što skorijem periodu poseti Kijev.

Abazović je u razgovoru istakao da je Crna Gora osudila, kako je naveo, agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i da od samog početka sukoba pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, naglašavajući da se danas evropske vrednosti slobode i prava na sopstveni izbor brane izvan granica Evropske unije.

„Nadamo se da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu spremna je da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć“, naveo je crnogorski premijer.

Abazović je informisao Zelenskog da je Crna Gora primila veliki broj izbeglica iz Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar