Zemlje Kvinte: Secesionistička retorika unazađuje BiH

BON – Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova prenelo je zajedničku izjavu zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske i Nemačke – o situaciji u Bosni i Hercegovini u kome se navodi da je centralni stabilizirajući faktor u toj zemlji pridržavanje odredaba Dejtonskog sporazuma u svim njegovim aspektima.

U saopštenju dostavljenom Dojče veleu ističe se da „secesionistička retorika“, isto kao i blokade ili ultimatumi, zemlju bacaju unazad.

„Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne institucije kako bi mogla da napređuje na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije, te kako bi uhvatila privredni priključak. Pri tom je poštovanje načela pravne države ključni element, a u svemu tom Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju“, navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da, s obzirom na izazove pred kojima se BiH nalazi, međunarodne ustavne sudije, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsednik Evropskog suda za ljudska prava, i „nadalje imaju važnu funkciju“.

Kako se navodi, odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, što piše i u Ustavu, zbog čega zemlje Kvinte smatraju da je odluka Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, kao i da dovede u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, vrlo štetna za razvoj Bosne i Hercegovine i za njeno približavanje Evropskoj uniji.

„Neophodne reforme, pre svega kada je reč o vladavini prava i o socio-ekonomskom području, isto kao i neophodnost da se što pre reši pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svesno odlažu na neodređeno vreme“, navodi se navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW dostavilo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.