Zemljotres je pomerio Sisak i Petrinju do 86 centimetara

ZAGREB – Hrvatska državna geodetska uprava je na potresnom području gradova Gline, Petrinje i Siska od 4. do 28. januara 2021. obavila precizna kontrolna satelitska merenja (GNŠ) te je utvrđeno da su se Petrinja i Sisak pomerili i do 86 centimetara, saopštio danas Štab civilne zaštite Hrvatske.

Na temelju dobijenih rezultata i analizom koordinata stalnih tačaka geodetske osnove pre i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju tačke na području Petrinje, i to sa srednjim vrednostima pomeranja 45 centimetara u smeru jugoistoka, dok srednje vrednosti pomeranja za Glinu iznose 10 centimetara u smeru severozapada, odnosno 10 centimetara u smeru istoka za područje Siska, preneo je zagrebački portal Index.hr.

Utvrđeno je i visinsko pomeranje od 10 centimetara (spuštanje tla) za podrucje grada Gline, objavilo je na svojim službenim internetskim stranicama Uprava civilne zaštite Republike Hrvatske.

Uprava CZ RH ističe da je reč o prvim službenim rezultatima koje je objavila Državna geodetska uprava.

Od razornog potresa jačine 6,2 koji je 29. decembra 2020. pogodio petrinjsko i sisačko područje dogodio se niz srednje jakih i slabijih potresa.

Poslednji je bio noćas, 21 minut posle ponoći, kada su seizmografi Seizmološke službe RH zabeležili umeren potres s epicentrom devet kilometara zapadno od Petrinje jačine 3,4 stepena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.