U trendu

Žigmanov tvrdi: Antihrvatski narativ u Srbiji presnažan

ZAGREB – Lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov tvrdi da je „antihrvatski narativ u Srbiji presnažan“, a antihrvatsko raspoloženje, kako je naveo, „prerašireno“.

On je to rekao komentarišući za zagrebačku N1 tv. navodno etnički motivisan nedavni napad na pet hrvatskih državljana u Subotici.

Žigmanov je rekao da oko istog događaja postoje različiti pristupi i da DSHV smatra da se radi o etnički motivisanom nasilju, a da vlasti incident opisuju kao remećenje javnog reda i mira.

“Mi smo, kao institucija hrvatske zajednice, više poverovali žrtvi koja je bila objekat etničkog motivisanog nasilja, koja je bila izložena najgnjusnijim uvredama i pretnjama“, naveo je Žigmanov.

On je to rekao, iako, kako kaže, nije dobio zvanični stav Ministarstva unutarnjih poslova i Tužilaštva o tome što se dogodilo.

U medijima se, dodao je, interpretira kao „svađica oko parkinga i da će delo biti okarakterisanokao remećenje javnog reda i mira”.

Tvrdi i da nasilje koje, kako kaže, ima snažne etničke konotacije u procesu obrade se pokušava manjiti važnost, kako bi se „stvorila slika da je Srbija šampion u svetu kada je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama“.

Naveo je i da u hrvatskoj javnosti ispod radara prolazi “celi proces revizije istorije.

“Narativi da se jedini zločini događali u Hrvatskoj samo prema Srbima, inerpretacije tih događaja uz javne spektakle koji se prenose na državnim medijima, izložba u povodu Jasenovaca… To su narativi koji ekstremno negativno govore o Hrvatskoj. Antihrvatski narativ u Srbiji je presnažan, antihrvatsko raspoloženje prerašireno… Politikom se bavimo s ulice”, rekao je Žigmanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.