U trendu

Živi zid: krivične prijave protiv Plenkovića, Dalićke, Ramljaka

Generallni sekretar parlamentarne opozicione stranke Živi zid, Tihomir Lukanić, podneo je krivične prijave protiv četiri osobe uključene u delovanje u vezi krize u Agrokoru.

Lukanić je krivične prijave podneo protiv premijera Andreja Plenković, bivše ministarke privrede I potpredsednice vlade Martine Dalić, bivšeg vladinog poverenika u Agrokoru Ante Ramljaka i ministra finansija Zdravka Mariću, piše zagrebački Večernji.hr.

Andrej Plenković je ključna osoba u ovom trenutku oko koje se sad sve vrti, smart Lukanić.

Ono što je, kako kaže, važno za kontekst nagodbe je da je znao sve i da je bio uključen.

Možda nije bio idejni tvorac nagodbe, ali je bio dobro koordiniran o svemu, naveo je.

Lukanić, naime, smatra da bi saborska većina trebalo da otkaže poslušnost Plenkovićevoj vladi i da bi Državno tužilaštvo trebalo da reaguje u što kraćem roku s obzirom na to da nagodba koja bi trebalo da bude potpisana 10. Jula neće biti valjana ako je zasnovana na krivičnim delima.

Jedan od dosadašnjih epiloga je da su neke firme ostvarivale višestruko veću dobit u godini kada su radile za Agrokor u odnosu na prethodne godine.

Recimo Texo Management ostvarila je 12 puta veću dobit nego godinu pre, a Altera Savetovanje čak 35 puta veću dobit nego ranije, rekao je Lukanić.

Lukanićeve krivične prijave zasnovane sun a četiri krivična dela iz Kaznenog zakona RH: Zloupotreba položaja i ovlašćenja, zloupotreba povlašćenih informacija, trgovanje uticajem I neprijavljivanje pripremanja krivičnog dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.