Živko Budimir,ex predsednik FBiH, oslobođen svih optužbi

SARAJEVO – Bivši predsednik Federacije BiH Živko Budimir danas je u Opštinskom sudu u Sarajevu oslobođen krivice po optužnici za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, primanje poklona ili drugih oblika koristi, kao i za protivzakonito posredovanje.

Prema mišljenju Suda, ova presuda nije zahtevala opširno obrazloženje.

Tokom izricanja presude navedeno je i da nije bilo dovoljno materijalnih i subjektivnih dokaza za osuđujuću presudu, prenose federalni mediji.

Predmetom su bili obuhvaćeni i Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac koji su priznali krivična dela i sklopili sporazum sa Tužilaštvom te osuđeni, Petar Barišić, za kojim je raspisana potjernica, kao i pomoćnik ministra pravde FBiH Hidajet Halilović protiv kojeg je istraga obustavljena jer nije bilo dokaza da je učestvovao u krivičnim delima.

Budimir se teretio da je, delujući sa drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih lica, među kojima i onih iz političkog života, kao i lica iz kriminalnog miljea, zloupotrebio položaj i ovlašćenja predsednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz krivične evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

On se teretio i za zloupotrebe položaja ili ovlašćenja nezakonitim plaćanjem računa i kupovinom odeće i drugih predmeta za ličnu upotrebu, a koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Njegov advokat rekao je da je sporni račun za ručak Budimir platio iz svog džepa, da je odela kupio u autletu u SAD, gde je bio u zvaničnoj poseti, a nakon što mu je izgubljen kofer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.