U trendu

Ako Putin bude tražio podršku Trampa za Srbiju – mogući sukobi

Kosovo bi moglo da bude iskorišćeno kao ustupak u novoj eri pomirenja SAD i Rusije, smatra nekadašnji britanski ministar Denis Mekšejn u analizi situacije u regionu i odnosa na relaciji Tramp-Putin-Beograd-Priština, ali ističe da bi takav scenario mogao da uvede ionako turbulentan region u novi otvoreni konflikt.

U autorskom tekstu za londonski Indipendent, Mekšejn napominje da mnogi republikanci koji će od sada tesno sarađivati sa Trampom, poput senatora Džona Mekejna ili bivšeg potpredsednika Boba Dola, snažno podržavaju kosovske lidere. Njih dvojica su se čak susreli sa Hašimom Tačijem u petak u Vašingtonu, svega nekoliko sati pre Trampove inauguracije, gde su u razgovoru učvrstili saradnju i podršku.

Ali, Donald Tramp je rešen da drastično popravi odnose sa Vladimirom Putinom i Rusijom, za koje je rekao da su u „još gorem stanju nego za vreme hladnog rata“, naveo je Mekšejn i ističe da upravo u jeku najava o novoj eri prijateljstva dve sile mogu se očekivati veliki ustupci kako iz Vašingtona, tako i iz Kremlja.

Mekšejn navodi da bi jedan od njih mogao da ima sledeći scenario: Vladimir Putin, inače veliki saveznik Srbije, traži od Trampa da podrži zvanični Beograd u sporu sa Prištinom. Takav epilog, smatra Mekšejn, mogao bi da uvede ionako turbulentan region u novi otvoreni konflikt koji bi ubrzo prerastao u još jedan krvavi rat.

„Srbi su čvrsto uz svoje pravoslavne saveznike iz Rusije, a neki se čak i nadaju da će Donald Tramp stati uz Putina i podržati Srbiju. Tramp bi ipak mogao ponešto da zna o balkanskoj situaciji zahvaljujući svojoj supruzi Melaniji, koja je živela u rodnoj Sloveniji na početku ratova devedesetih“, kaže Mekšejn, prenosi Blic.

Mekšejn, koji je od 2001-2005. obavljao funkciju ministra zaduženog za Balkan u britanskom Forin ofisu, a nakon toga funkciju državnog sekretara za Evropu, smatra da bi možda Federika Mogerini bila ta koja bi mogla da pomiri Beograd i Prištinu.

„Suma Čakrabarti, predsednik Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, odobrio je ulaganje od 9,5 milijardi evra u zapadni Balkan, navodeći da će se rasturene i zatvorene fabrike na Kosovu jednog dana ponovo otvoriti, a da će pored njih biti izgrađena nova postrojenja, te da će taj region oživeti“, naveo je Mekšejn.

Ipak, navodi nekadašnji ministar, ništa od toga neće uspeti sve dok zvanični Beograd ne prizna Kosovo, a obe političke garniture ne naprave velike međusobne ustupke.

“ To ne važi samo za Srbiju i Kosovo, već za sve države u regionu“, tvrdi on.

S druge strane, Meri Dajevski, kolumnistkinja „Gardijana“ i vodeći ekspert za Rusiju u Velikoj Britaniji smatra da bi Moskva mogla da bude ta koja će napraviti veliki ustupak tako što će priznati Kosovo u sklopu uspostavljanja novih odnosa Amerike i Rusije.

U međuvremenu, Donald Tramp i Vladimir Putin uskoro će razgovarati telefonom, saopšteno je iz Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da rusko Ministarstvo spoljnih poslova rukovodi kontaktima Moskve i Vašingtona u vezi sa prvim zvaničnim telefonskim razgovorom Putina i Trampa. o čemu će dva predsednika razgovarati za sada ostaje tajna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar