U trendu

Aktivistkinja za klimu Greta Tunberg ličnost godine magazina Tajm

Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg proglašena je danas za ličnost 2019. godine američkog magazina Tajm (Time).

Časopis je stavio nju na naslovnu stranu sa natpisom Greta Tunberg – Moć mladih.

Šesnastogodišnja Švedjanka je najmladja osoba koju je taj časopis proglasio za Ličnost godine, rekao je glavni urednik Tajma Edvard Felsental, prenosi televizija En-Bi-Si (NBC).

„Ona je postala najveći glas o najvećoj temi sa kojom se suočava planeta ove godine, došla je maltene niotkud da predvodi svetski pokret“, rekao je Felsental.

Tunberg je brzo izrasla u jednu od najupečatljivijih i najmljadjih aktivista za borbu protiv klimatskih promena, i podstakla kolektivni pokret u borbi protiv klimatskih promena pošto je protestovala sama ispred švedskog parlamenta za vreme škole petkom kada je imala 15 godina. Ona je držala sada svetski prepoznatljiv znak na kome je pisao „školski štrajk za klimu“, prenosi Tajm.

Njena inicijativa za štrajk pokrenula je stotine djaka da protestuju tražeći akciju za očuvanje klime širome Evrope i to se brzo proširilo na svet i postalo pokret „petak za budućnost“.

Fesental je rekao da Tunberg predstavlja širi generacijski pomak u kulturi u kojoj mladi ustaju za ono što veruju od Hongkonga do Čilea, i da je ona „otelotvorenje aktivizma mladih“.

Časopis je sinoć objavio uži spisak od pet nominovanih za to priznanje na kome su pored Tunberg bili i predsednik SAD Donald Tramp, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, anonimni zvaničnik CIA koji je odgovoran za pokretanje procedure opoziva američkog predsednika, i neumorni prodemokratski demonstranti u Hongkongu.

Tajm bira pobednika na osnovu toga šta je neko učinio da najviše utiče na dogadjaje godine, na bolje ili na gore.

Prošle godine za Ličnost godine izabrana je grupa proganjanih novinara, uključujući Džamala Kašogija, ubijenog saudijskog disidenta i izveštača Vašington posta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.