U trendu

Auto-škole: Novi ISO sistem zadaje brojne probleme

Predstavnici Privredne komore auto- škola Srbije upozorili su na probleme koje je doneo novi sistem obuke vozača, kao i novi ISO sistem koji je u primeni od 1. januara ove godine ocenjujući da ima brojne manjkavosti koje otežavaju i usporavaju rad i zadaju probleme, kako auto-školama, tako i polaznicima obuke.

Generalni sekretar PK A SS S Petar Rašeta rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da predstavnici auto-škola nisu protiv unapređenja sistema obuke vozača i polaganja vozačkog ispita, ali da se protive uvođenju nečega što, kako je rekao, nigde u svetu ne postoji i što nije donelo ni unapređenje kvaliteta vožnje budućih vozača niti do povećanja bezbebeznosti saobraćaja.

Novi sistem obuke vozača počeo je 2009. godine donošenjem novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, podsetio je Rašeta i dodao da su pravilnici za obuku vozača doneti krajem 2013. godine. Zakon je do sada menjan pet puta, a pravilnici osam puta, naveo je on.

Rašeta kaže da se očekivalo da će taj pravni okvir omogućiti „proevropski sistem obuke vozača, odnosno da će on biti realan, racionalan, funkcionalan i kao takav prilagođen kandidatima za obuku i polaganje“, a da smo, dodao je, dobili staromodan i kontraproduktivan sistem.

Kako je kazao, dokaz za to je činjenica da je u Srbiji nekad bilo preko 900 auto škola, da ih trenutno ima 448, i da se u proseku u jednoj auto školi obavlja obuka za 3,39 kategorija.

Rašeta smatra da nije racionalno zahtevati od auto škola da u vlasništvu imaju 19 voznih jedinica kako bi mogli da prenesu svoje znanje koje imaju i da zadovolje potrebe građana u ovoj oblasti.

U Srbiji kako kaže za kategoriju “B1“ i “DE“ građani mogu da polažu samo u po jednoj auto školi u Srbiji“, ističući da to pokazuje da postoji monopolski položaj.

Takođe je kazao da nije moguće da se od auto škola i lokalnih samouprava zahteva posedovanje prostora za poligonske operacije koji je zbog zahteva definisanih pravilnicima enormno velikih dimenzija.

On je rekao i da Privredna komora auto škola nije protiv teorijske nastave, ali smatraju da je 40 časova previše i da je teorijski deo preobiman, kao i da je veoma rigorozno to što kandidati nemaju pravo da izostanu nijedan čas.

Rašeta se osvrnuo i na novi ISO sistem koji je u primeni od 1. januara 2016. ističući da se očekivalo da novi sistem olakša rad u auto školama, ali da je on počeo sa funkcionisanjem, a da nije prethodno dobro testiran i isproban.

Takođe problem je što nije usaglašen sa pravilnicima, i ne poseduje mogućnosti i procedure da se ne prave i otklanjaju greške prilikom unosa podataka.

Novim sistemom je predviđeno da se čitav tok ispita audiovideo snima i nadzire, bez obzira što ispitu prisustvuju dva licencirana ispitivača, a javio se i problem nemogućnosti čitača da prepozna i očita dokumenta radnika i vozila, kao i u povezivanju auto škola sa serverom u Beogradu, naveo je Rašeta.

Kako kaže, auto škole su zbog ovih problema bile primorane da veoma često prekidaju teorijsku i praktičnu obuku ili teorijski ispit.

Kao poseban problem on je istakao i korišćenje lap topa na praktičnom ispitu jer zbog dugotrajne konekcije ili problema sa konekcijom praktični ispiti traju mnogo duže od predviđenog vremena, a ponekad se zbog nemogućnosti konekcije prekidaju i deo kandidata ne stigne na red.

Rašeta je rekao da Komora podržava napore MUP-a da unapredi ovu oblast, u cilju efikasnosti i kvaliteta obuke, zbog čega će PK A SS S tražiti da razgovaraju sa predstavnicima Uprave saobraćajne policije, kako bi se omogućio funkcionalan sistem obuke vozača i otklonili sadašnji problemi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.