U trendu

„Bebo, dobrodošla na svet“ – usklađeno za izmenama Zakona

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ od danas je usklađen sa novim uslovima za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak shodno izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, saopštila je vladina Kancelarija za IT i elektronsku upravu.

Tako će zahtev za roditeljski dodatak preko portala eUprava i po novim uslovima moći da se obavi takođe na „klik“.

Zakon predviđa da roditelji za prvo dete jednokratno dobijaju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12. 000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno deset godina.

Takođe, za svu decu rođenu od 1. jula važe novi uslovi – da je dete za koje se podnosi zahtev vakcinisano u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite, da su deca dospelog uzrasta vakcinisana u skladu sa propisima iz oblasti zdravstvene zaštite, pohađaju pripremni predškolski program u okviru predškolskog obrazovanja ili redovno pohađaju osnovnu školu.

U tom smislu, integralni obrazac koji zdravstveni radnik u informacionom sistemu popunjava sa roditeljima, proširen je dodatnim poljima gde se upisuje u kom domu zdravlja se dete ili deca leče i koju predškolsku ustanovu, odnosno osnovu školu, pohađaju.

Sam obrazac zahteva za roditeljski dodatak proširen je ovim poljima kako bi služba dečje zaštite u opštini ili gradu imala sve neophodne informacije za dalju proveru ispunjenosti ovih uslova tokom celog perioda isplate.

Inače, prema rečima direktora Kancelarije Mihaila Jovanovića ukupan broj prijava koje su do sada poslate elektronskim putem iz bolnica kroz informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet“ 107.203 prijave.

„Roditelji 95.524 bebe su želeli uslugu da ostvare elektronski u bolnici, dakle skoro 90 odsto roditelja se opredelilo da koristi usluge savremene elektronske uprave“, rekao je Jovanović, a navodi se u saopštenju.

Zahtev za roditeljski dodatak je moguće elektronski podneti u porodilištima koja obuhvataju Beograd, Zrenjanin, Smederevo, Suboticu, Leskovac, Loznicu, Pančevo, Alibunar, Bačku Topolu, Žitište, Kovačicu, Kovin, Novi Bečej, Novu Crnju, Belu, Crkvu, Vršac, Sečanj, Plandište, Mali Iđoš i Opovo, a do jeseni i na teritoriji cele Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar