U trendu

Beograđani na Adi „učili“ o uticaju klimatskih promena

BEOGRAD – U nekoliko gradova Srbije danas su održane brojne radionice i predstavljeni projekti iz oblasti zaštite životne sredine, u sklopu globalne manifestacije Nedelja klimatske diplomatije (Climate Diplomacy Week).

Na beogradskom jezeru Ada Ciganlija organizovana je vožnja biciklom oko jezera, edukativna tura o biodiverzitetu sa posmatranjem ptica, flore i faune, a tokom celog dana se održavaju projekcije filmova, sportkse i kulturne aktivnosti.

Ministar životne sredine Goran Trivan je danas je sa članovima nekoliko ambasada u Srbiji, građanima, NVO organizacijama i aktivistima za zaštitu životne sredine, biciklom obišao krug oko Ade i na taj način simbolično poručio da je manje korišćenje automobila značajano za očuvanje zdravlja ljudi ali i životne sredine.

„Beograd i Srbija imaju sve više staza za vožnju biciklom, Beograd i Srbija sve više razmislsjaju o životnoj sredini“, poručio je Trivan i pozvao građane da brinu o životnoj sredini.

„Vodimo računa šta radimo, vodimo računa o našoj prelepoj zemlji da bi ona zaista bila takva za one koji će doći“.

On je rekao da je država spreman da u razgovorima sa EU radi na smenjenju izduvnih gasova u Srbiji.

„Moramo značajno samnjiti emisiju gasova staklene bašte, povećati udeo obnovljive energije u onome što Srbija radi i to je naš put koji će se sigurno ostvariti“.

Na pitanje šta će biti sa mini-hidroelektranama na Staroj planini koje se grade, a čijoj gradnji se protive meštani ali i samo ministartstvo životne sredine, Trivan kaže da je apsolutno protiv izgradnje minihidrocentrala u zaštićenim dobrima.

„Pokušaćemo to da zakonskim rešenjima onemogućimo. Oni koji su dobili legalne dozvole, njih ne možemo da sprečimo da grade ali možemo da sprečimo da se one buduće, desetine i stotine hidroelektrana izgrade“, rekao je Trivan.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da će klimatske promene najviše pogoditi upravo region Istočne Evrope, i da to podneblje može da očekuje suše koje će posebno štetiti poljoprivrednom sektoru.

„I zato, svi koji živimo ovde, treba da se zabrinemo i zajedno da delujemo. Danas smo izrazili našu posvećenost klimatskoj akciji vožnjom oko Ade, u okviru Evropske nedlje sporta. Mi kombinujemo ideju o zaštiti planete sa idejom o zdravom životu“, kaže Norčič Štamcar.

EU će, navodi, nastaviti zajedno sa Srbijom i drugim partnerima da radi na razvijanju ekološki održivih politika i cirkularne ekonomije koji će biti korisna za sve građane naše zemlje.

Beograđani su danas u okviru događaja „Klimatsko sel“ na Adi Ciganliji učestvovali u edukativnim, porodičnim i aktivnostima za decu, a cilj je bio da bolje razumeju efekti klimatskih promena na naš život.

Posetioci šatora Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) su mogli da uz stručno vođenje, pogledaju izložbu „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera“, da se pomoću VR naočara virtuelno nadhu u logističko-trgovinskom centru za biomasu, ali i da ponesu kući uzorke drvne biomase.

„Klimatsko selo“ na Adi Ciganliji deo je „Nedelje klimatske diplomatije“, koju organizuje Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, pod pokroviteljstvom EU, uz saradnju s brojnim partnerima, među kojima su GIZ, ambasade Švedske, Nemačke i Francuske, Privredna komora Srbije i brojne organizacije, institucije i startap kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.