U trendu

Beogradska novogodišnja rasveta na meti „Gardijana” (foto, video)

„Jedanaesti septembar 2018. godine bio je tipičan sparni dan kasnog beogradskog leta. Temperature u glavnom gradu Srbije jurile su ka trideset stepeni, a vreme nije davalo nikakve znake da je jesen iza ugla. Zato je možda bilo iznenađujuće što su tog dana  uprkos bujnom zelenilu i sjaju sunca, gradske vlasti počele da ulepšavaju grad novogodišnjom rasvetom.”

Ovim idiličnim opisom počinje tekst u britanskom „Gardijanu” čija glavna nit ipak nisu lepote miholjskog leta u Beogradu, već kontroverze u vezi sa prazničnim osvetljenjem.

„Gardijan” podseća da su svetleći ukrasi u Beogradu prošle godine potrajali više od pet meseci i dodaje da je, za razliku od mnogih drugih gradova u Evropi, kod nas rasveta finansirana novcem poreskih obveznika.

https://twitter.com/Filipova_Mama/status/1042391870297526273

Od 2014. godine, piše ovaj list, gradske vlasti potrošile su gotovo 800 miliona dinara na novogodišnje osvetljenje, i blizu 83.000 evra na prošlogodišnju veštačku jelku, što je izazvalo revolt pa je bivši gradonačelnik Siniša Mali obećao da će otkazati ugovor za jelku i naći jeftinijeg dobavljača.

– U 2014. godini, praznični troškovi Beograda bili su nešto manji od tri miliona dinara, ali taj račun je rastao svake godine. Ove zime trebalo bi da dostigne ne manje od 340 miliona dinara, što je rast od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu – pišu Britanci.

„Gardijan” piše o velikim gradovima koji ne troše novac na javne dekoracije, već te troškove prepuštaju kompanijama ili privatnim donatorima.

I dok gradski čelnici ovakve troškove pravdaju razvojem turizma koji im vrati 20 puta više novca od uloženog, „Gardijan” tekst zaključuje izjavom Aleksandra Seničića, predsednika „Jute”, koji kaže da mu nije poznato da je ijedna institucija uradila istraživanje koje je pokazalo da rasveta ima uticaj na broj turista.

Postoje, rekao je, studije koje pokazuju da broj gostiju poslednjih godina značajno raste, ali, kaže, on ne vidi nikakvu direktnu vezu sa novogodišnjom dekoracijom.

(A.V.“Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.