U trendu

Blokiran račun Višeg suda u Beogradu

Zaposlenima u Višem sudu u Beogradu ne mogu da budu isplaćene plate jer je račun tog suda u blokadi zbog toga što je u julu oslobođenima iz predmeta „stečajna mafija“ isplaćeno 10 miliona dinara, saopštio je danas Viši sud.

U saopštenju se navodi da je presudom posebnog odeljenja Višeg suda u predmetu „stečajna mafija“ od 15. maja 2013. godine, koja je u jednom delu postala pravnosnažna 13. novembra 2014. godine, pravnosnažno oslobođeno ili je optužba odbijena za ukupno 22 osobe.

Kako se navodi, u tom predmetu je nakon pravnosnažnosti dela presude doneto ukupno devet rešenja o troškovima krivičnog postupka u iznosu od 135.176.500 dinara, a od tog broja sedam rešenja je pravnosnažno sa ukupnim iznosom od 117.086.750, koja su dostavljena računovodstvu suda na isplatu.

„Međutim, određeni broj oslobođenih lica je na osnovu pravnosnažnih rešenja o troškovima krivičnog postupka podneo predlog za izvršenje, te je na osnovu rešenja o izvršenju sa računa ovog suda u julu mesecu za sada skinuto 10.000.000 dinara“, piše u saopštenju.

Iz tih razloga, kako se dodaje, „račun suda je u blokadi, pa se sa istog ne mogu vršiti isplate zaposlenima, niti namiriti obaveze koje sud ima na ime stručnih usluga (advokati, sudski veštaci, prevodioci)“.

„Ne mogu se isplatiti ni naknade sudijama porotnicima, a isto tako sud ne može da izmiri ni druge obaveze, odnosno dugovanja“, piše saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.