U trendu

Britanski poljoprivrednici: Srce van EU, razum u EU

Britanskim poljoprivrednicima srce može nalagati da glasaju za izlazak iz EU, ali to neće biti njihova odluka na biračkom mestu, smatra istraživač Instituta za evropsku politiku zaštite životne sredine (IEEP) Alan Bakvel (Allan Buckwell).

„Mnogi poljoprivrednici su zavedeni antievropskom retorikom o prekomernim propisima. Medjutim, niko ne seče granu na kojoj sedi. Svi znaju od koga dobijaju novac na kraju meseca“, navodi Bakvel.

Izveštaj Instituta za evropsku politiku životne sredine (IEEP) pokazuje da britanski poljoprivrednici u proseku od EU dobijaju 27.000 funti (34.000 evra) godišnje, što je više od plate učitelja, i mnogo više od 50 odsto ukupnih prihoda nekih poljoprivrednika.

U organizaciji za zagovaranje održive poljoprivrede i fer uslova Poljoprivrednici za delovanje (Farmers for Action) stavovi po pitanju položaja Britanije u EU su podeljeni – svaki drugi član je za ostanak, svaki drugi za istupanje.

Stav Tobija Bulgina (Toby), poljoprivrednika iz Norfolka sa istoka Engleske, slaže se sa pretpostavkom Bakvela iz IEEP.

„Britanac sam, Englez sam. Srce mi kaže ‘izadji iz EU’. Medjutim, glava mi govori da treba ostati. Ne verujem da bi se vlada na isti način brinula o našoj poljoprivredi kao EU“, navodi on.

U Bulginovim prihodima evropski novac čini izmedju 30 i 40 odsto. On izmedju ostalog od EU dobija naknadu da mu deo imanja bude poplavljen da bi se tu održavao rezervat ptica, a sada je dovedena u pitanje sudbina tog desetogodišnjeg ugovora.

„Ne mogu da zamislim da britanska vlada uspostavi razumnu politiku za pomoć selu“, zabrinuto govori taj poljoprivrednik i upozorava da će britanski poljoprivrednici imati veliki problem ako ne budu imali subvencije dok ostatak Evrope bude imao.

Pored priče o subvencijama, tu je i najmanje dve godine pregovora sa članicama EU o uslovima istupanja, što po rečima Bakvela iz IEEP-a može dodatno da zabrine investitore i spusti cene, a podaci britanske vlade pokazuju da je položaj poljoprivrednika već težak, sa padom prihoda proizvodjača mleka za 45 odsto a proizvodjača žitarica za 24 odsto tokom prethodne poreske godine.

Konzervativni premijer Dejvid Kameron (David Cameron) zagovara ostanak u Evropi, ali deo njegove stranke je protiv, uključujući i gradonačelnika Londona Boris Džonsona (Johnson), koji se zalaže za liberalni model sa minimalnim subvencijama.

Ministar poljoprivrede Džordž Justis (George Eustice) medjutim želi da ublaži strah pred mogućim putem u nepoznato.

„Britanska vlada će nastaviti da podržava poljoprivrednike i životnu sredinu isto koliko sada dobijaju, ako ne i više“, naveo je on.

Referendum o ostanku Velike Britanije u EU najavljen je za 23. jun, prema novim istraživanjima ishod je neizvestan i mogao bi da zavisi od izlasnosti mladih, a u poslednje vreme u raspravi kampanja za i protiv istupanja medju gorućim temama bili su i troškovi lečenja britanskih gradjana u drugim članicama EU i mere za izbavljenje britanske industrije čelika iz krize (opširnije na www.EurActiv.rs).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.