U trendu

“Dani Beograda” počinju danas

BEOGRAD – Pod sloganom „Kultura je pobednik“ danas će početi tradicionalna manifestacija “Dani Beograda” koja će trajati do 19. aprila, a za posetioce je pripremljen raznovrstan program.

Manifestacija će početi svečanim defileom Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana, kojem će prisustvovati predstavnici grada Beograda, orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, konjička brigada Policijske uprave Beograda i pitomci Vojne akademije.

Po završetku defilea, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položiće cveće na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je turski komandant Ali-Riza paša 1867. godine predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Nešto kasnije, u Starom dvoru će biti održana svečana sednica na će biti saopštene odluke komisije o dodeli Nagrade grada Beograda za 2019. godinu i Nagrade grada Beograda – despot Stefan Lazarević za 2020. godinu.

U okviru “Dana Beograda”, danas će na Trgu Republike, s početkom u 14 sati, biti održana izložba “Pozdrav iz Beograda – Beograd na razglednicama”.

Narednih dana manifestacije programom je predviđena izložba posvećena Momi Kaporu, izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, radnika i učesnika u omladinskim radnim akcijama, besplatna poseta događajima ustanova kulture grada Beograda i otkrivanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeva, Palmotićeva i Bulevara despota Stefana.

Organizovane su i javne šetnje kroz istoriju Beograda čiji je cilj zabava i edukacija, ali i podizanje svesti o važnosti kulturnog nasleđa Beograda, kao i sagledavanje njegovih različitih slojeva, negovanja kulture sećanja koji su važan činilac u procesu očuvanja i razvoja kulture.

U pitanju je deset javnih šetnji pod nazivima “Terazije – novi zaštićeni prostor Beograda”, „Graditeljka Jelisaveta Načić“, „Hoteli i kafane grada Beograda”, “Meštrović u javnom prostoru”, “Beogradska zadruga, novo čitanje”, “Zemunska tvrđava”, “Veliki barutni magacin – Žrtvenik sa bedema Gornjeg grada”, “Radionice za decu – Upoznaj Beograd da bi ga više voleo”, “Živopis Hrama Svetog Save” i “Spomenik Stefanu Nemanji”.

Dani Beograda se, inače, održavaju od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana Osmog prvi put pomenuto slovensko ime Beograd, i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.