Digitalizacija kulturnog nasledja rimskog grada Horeum Margi u Ćupriji

U Ćupriji je danas počela realizacija projekta digitalizacije kulturnog nasledja rimskog grada Horeum Margi pod nazivom „Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horeum Margi“, sastankom predstavnika Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i opštine Ćuprija.

Projekat, vrednosti 1.368.750 dinara, finansira Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, a rok za završetak projekta je 31. decembar.

Cilj projekta je obezbedjivanje pristupa istorijskom nasledju kulturnog i duhovnog sadržaja Muzeja „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji kroz materijalnu animaciju i virtualnu rekonstrukciju objekata, pratećih sadržaja i života u odredjenom istorijskom periodu.

Direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović je na sastanku rekao da taj projekat prevazilazi i interese i značaj ovog dela Srbije.

„U pitanju je faktički prva faza koja se odnosi na digitalizaciju onoga što treba da bude predstavljeno široj javnosti, kako u Srbiji tako i u inostranstvu“, rekao je Popović.
Direktor Muzeja „Horeum Margi Ravno“ Novak Novaković je kazao da će kroz taj projekat muzej uspeti da digitalizuje veći deo kulturnog nasledja, koji se pre svega vezuje za antički grad Horeum Margi.
„To je jedan vid nadogradnje nečega sa čim smo mi već krenuli, s obzirom da imamo animaciju mogućeg izgleda grada Horeum Margi koju smo uradili u 2018. godini. Realizacijom ovog projekta će u značajnoj meri biti dostupni materijal i percepcija o rimskog gradu i o severoistočnoj kuli, čiji izgled će biti rekonstruisan, mi se nadamo, u bliskoj budućnosti“, rekao je Novaković.

U planu je izrada sajta muzeja čime će muzej i sam arheološki lokalitet biti dostupni široj javnosti.

„Uradićemo i besplatnu aplikaciju za mobilne telefone, čime će praktično biti oživljena izložba proširene realnosti koju mi planiramo da prezentujemo gradjanima Ćuprije, Pomoravlja i čitave Srbije“, kazao je Novaković.

Otvaranje izložbe planirano je za kraj decembra, na otvorenom.

Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Ćuprija.

Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.

(Beta)

Napišite komentar