U trendu

Divac: Očekujem da tokom leta kontrolišemo i sa reka

BEOGRAD – Načelnik Komunalne milicije Beograda Ivan Divac izjavio je danas da je trenutno najveći izazov primena novog Zakona o zaštiti od buke, prema kome je od oktobra prošle godine, prvi put u istoriji, Komunalna milicija dobila mogućnost situacionog merenja buke.

Divac je za Tanjug rekao da postoji zadovoljstvo prvim ostvarenim rezultatima, ali i izrazio očekivanja da će tokom leta početi da se primenjuje kontrola i sa čamca, koji uskoro treba da bude registrovan.

„Komunalna milicija je nabavila čamac i u procesu smo njegove registracije i izrade protokola sa MUP-om o zajedničkom korišćenju tog čamca. Čim to bude gotovo, nadam se da ćemo već u toku ovog leta sići na reke“, rekao je Divac.

On kaže da će se raditi sa Rečnom policijom, a za početak će se, dodaje, sagledati problemi koji se javljaju na reci.

„Osnovna naša delatnost je da se bavimo komunalnim redom, odnosno čistoćom oko splavova i nadamo se da ćemo letnju sezonu uspešno sprovesti“, poručio je Divac.

On ističe da ljudi moraju da shvate da treba da se poštuje komšiluk i Zakon o buci i da se ne može besomučno puštati muzika i ugrožavati stanari.

„Sada kada je krenula letnja sezona, razgovaramo sa ugostiteljima, neke sankcionišemo. Primenjujemo Zakon o buci 24 sata i uspešno smo rešili problem Cetinjske ulice“, poručio je Divac.

Kaže da Komunalna milicija mnogo vremena provodi u razgovorima sa ugostiteljima, te istakao da nije cilj da se oni kažnjavaju, već da i njihov biznis i komunalni red funkcionišu.

Kada je reč o kažnjavanju, Divac odgovara da se radi zapisnik na osnovu koga se izdaje prekršajni nalog, ukoliko odgovorno lice nije u lokalu, dok se u drugoj situaciji prekršajni nalog odmah uručuje.

Divac navodi da Grad treba da se dodatno pozabavi priobaljem, jer, kaže, većina splavova nema odobrenja.

„Bavićemo se uređenjem priobalja, tek treba da propišemo kako ti restorani treba da rade, u toku letnje sezone da se pozabavimo njima, jer im je trenutno dozvoljeno da rade neograničeno radno vreme, ali to ne znači da treba da emituju muziku bez ikakve granice i ograničenja“, naglasio je Divac.

Ugostiteljski objekti u Beogradu posle 22 sata radnim danom i posle 23 sata petkom i subotom, ne mogu da emituju muziku u baštama, odnosno nije dozvoljeno da se muzika iz ugostiteljskih objekata čuje u baštama.

Ta odluka se ne odnosi na tri zone u gradu, na Skadarliju gde je dozvoljena samo akustična muzika, zatim Ada Ciganliju i priobalje.

Za kršenje te odluke propisane su kazne – 150.000 dinara za pravna lica, 25.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i 75.000 dinara za preduzetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.