U trendu

Folić: Iskustva Ljubljane za bolje uređenje Beograda

LJUBLJANA – Ljubljana je jedan od najboljih evropskih, a i svetskih primera kako jedan grad može da se transfomiše u grad za ljude, grad u kome pešaci, biciklisti i javni gradski prevoz imaju prioritet, i to je upravo ono što želimo da uradimo u Beogradu, izjavio je glavni urbanista Beograda Milutin Folić tokom posete Ljubljani.

„Ljubljana je nekoliko puta manji grad od Beograda, ali izuzetno dobar primer kako u nekoliko godina, praktično deset godina, ceo centar grada može da postane pešačka zona i kako svi građani koji su u početku bili protiv, vremenom mogu da zavole i budu najveći zagovornici toga“, rekao je Folić za Tanjug.

Kako je dodao, pokazatelj onoga što je u Ljubljani učinjeno u prethodnom periodu je i to što je 2016. proglašena za “Zelenu prestonicu Evrope”.

U Ljubljani je biciklistički saobraćaj veoma izražen, a Folić kaže da je namera da tako bude i u Beogradu gde trenutno, naveo je, manje od jedan odsto građana koristi bicikl kao prevozno sredstvo.

S tim u vezi, podsetio je da je prošle godine napravljen projekat “Bickliraj Beogradom” koji, između ostalog, podrazumeva izgradnju oko 120 kilometara novih biciklističkih staza.

Osim toga, biće uveden i “bajk šer” sistem koji podrazumeva da će građani bicikl moći da iznajme na jednom mestu, a vrate ga na drugo mesto, pojasnio je Folić i dodao da će prvih pola sat ili sat korišćenje bicikla biti besplatno.

“Na taj se način smanjuje broj automobila u gradu i potreba za korišćenje javnog prevoza, koji grad košta”, rekao je Folić i dodao da u Kopenhagenu više od 50 odsto ljudi svakodnevno koristi bicikl kao prevozno sredstvo, a u Ljubljani oko 15 odsto.

“U Beogradu se manje od jedan odsto građana prevozi biciklom, ali očekujemo da ćemo izgradnjom mreže biciklističkih staza i uvođenjem ‘bajk šer’ sistema to podići makar na pet odsto. Beograd u tom smislu jeste malo nepovoljniji u delovima grada koji su brdoviti, ali recimo na Novom Beogradu apsolutno nema potrebe da građani, kada je lepo vreme, ne koriste bicikl za, recimo, odlazak na posao”, rekao je Folić.

On naveo i da će u srpskoj prestonici biti izgrađeno oko 200 parkirališta za bicikle, od čega je, dodao je, pedesetak već izgrađeno.

“U Beogradu gotovo ispred svake javne važne ustanove postoje parkinzi za bicikle ‘P’ profila gde možete da ostavite svoj bicikl i da on bude bezbedan, da ga niko ne ukrade”, rekao je Folić i dodao da će, kako se bude radila mreža biciklističkih staza, takvih parkinga biti još više.

Folić je u poseti Ljubljani zajedno s gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.