U trendu

Folić: Obnova zapuštenih i dotrajalih fasada

Gradski urbanista Milutin Folić najavio je da će početkom naredne godine započeti projekat obnove zapuštenih i dotrajalih fasada, a da će prva faza obuhvatiti obnovu 70 fasada u strogom centru grada.

Obnovom će, kako je rekao, biti obuhvaćene fasade objekata na Kosančićevom vencu, duž Brankove i Pop Lukine ulice, na Obilićevom vencu, Gračaničkoj i Ulici cara Lazara, Karađorđevoj, Bulevaru despota Stefana…

Grad je, prema njegovim rečima, za sada odvojio sredstva za pripremu projektne dokumentacije za obnovu navedenih fasada. „Određeni broj fasada biće obnovljen sredstvima donatora za koje je objavljen javni poziv“, rekao je Folić, a saopštila Gradska uprava.

Folić je dodao i da se radi na pripremi projektne dokumentacije za obnovu fasada objekata, čiji će cilj, pored obnove, biti i povećanje energetske efikasnosti objekata.

Tim projektom obuhvaćeni su objekti koji su izgrađeni u drugoj polovini 20. veka, a koji se prema važećoj dokumentaciji vode kao veliki potrošači. „Na taj način teži se ostvarivanju glavnih ciljeva energetske politike Srbije“, rekao je Folić.

On je naveo i da je situacija sa obnovom fasada složena jer su one privatna imovina, koja pripada vlasnicima stanova, a zakon ne dozvoljava da se budžetska sredstva opredeljuju za unapređenje kvaliteta privatne imovine, zbog čega Grad ne može da sufinansira troškove sanacije i obnove oronulih fasada.

On je podsetio da je Grad sa nadležnim ministarstvima pokrenuo proces izmene Zakona o stanovanju i Zakona o glavnom gradu, koje bi omogućile da grad može da interveniše zajedno sa stanarima, posebno u kritičnim slučajevima u kojima fasada može ugrožavati bezbednost građana.

„Promenom zakona biće moguće propisati obaveze kojima će stanari biti dužni da u određenom periodu obnove fasade svojih objekata, a da lokalna samouprava može da kreira programe koji će omogućiti ulaganje sredstava za zajedničko rešavanje ovih problema sa stanarima, kojima će biti omogućena otplata na više godina preko uplatnice Infostana“, rekao je Folić.

Obnova fasada, pealizuje se u okviru projekta „IME: Identitet Mobilnost Ekologija“ Grada Beograda kako bi se unapredio izgled kvartova, prostornih celina i značajnih gradskih poteza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.