U trendu

Fond da isplati Dikoviću 550.000 dinara

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je da Fond za humanitarno pravo isplati načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću 550.000 dinara jer mu je iznošenjem neistina u Dosijeu „Ljubiša Diković“, Fond naneo duševne boli, saopštio je danas FHP.

Kako se navodi, duševnu bol Dikoviću je nanela i predsednica FHP-a Nataša Kandić iznošenjem u javnost netačnih činjeničnih optužbi i vrednosnih sudova koji imaju uvredljivu konotaciju i povredjuju ljudsko dostojanstvo.

U Dosijeu se „iznose činjenice o postupanju Dikovića, nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade, tokom rata na Kosovu i BiH, kao i dokazi haškog Tribunala o počinjenim ratnim zločinima u njegovoj zoni odgovornosti“.

Presuda je doneta 3. marta 2016. godine.

FHP je ocenio da presuda sadrži više kontradiktornih i paradoksalnih zaključaka o osnovanosti navoda iz Dosijea „Ljubiša Diković“.

„Sud ne samo da je odbio sve dokaze koje su podneli FHP i Nataša Kandić, nego je odbio i predlog da se postupak prekine dok Tužilaštvo za ratne zločine ne završi predistražne radnje, koje sprovodi nakon što je FHP podneo krivičnu prijavu protiv načelnika Generalštaba VS i drugih pripadnika 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije“, navodi se u saopštenju.

FHP je ocenio i da je tokom postupka sudija Gordana Arandjelović Dikoviću pružala preteranu zaštitu, jer je odbila sve dokaze FHP-a i Nataše Kandić, ali i „nezakonito uskratila medijima pravo da prate ročište na kojem je Nataša Kandić trebalo da postavlja pitanja generalu Dikoviću“.

Diković je tužbu za naknadu štete podneo u februaru 2013. godine, zbog povrede ugleda i časti objavljivanjem dosijea „Ljubiša Diković“ u kojem se navodi da postoje indicije da je on počinio ratne zločine, sa zahtevom da mu FHP i Nataša Kandić isplate milion dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.