U trendu

Gradonačelnik: I Beograd u borbi protiv dijabetesa

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić izjavio je da će program „Gradovi koji menjaju dijabetes“ krozi izgradnju novih parkova i šetališta, građanima omogućiti da se bave fizičkim aktivnostima, dok će se stručnjaci Kliničkog centra Srbije i sa fakulteta baviti prevencijom te bolesti.

Radojičić je za RTS sinoć rekao da u ovom trenutku oko 10 odsto stanovništva koji žive u velikim gradovima ima dijabes, a više od 15-16 odsto je gojazno.

To je, kako kaže, razlog zašto su se evropski i svetski gradovi udružili u savez kako će da se bore protiv dijabeta u narednim godinama.

„Očekuje se da narednih 25-30 godina više od 25 odsto stanovništva u gradovima ima problem i to je razlog zašto moramo svi zajedno da se borimo. Grad Beograd će u savezu sa svetskim gradovima kao što su Kopenhagen, Rim, Meksiko siti, otprilike 15 gradova, voditi računa o urbanom razvoju prestonice, o dizanju svesti našeg stanovništva o problemu dijabeta, kao ga sprečiti i kako smanjti tendenciju rasta“, naveo je prvi čovek Beograda.

Prema njegovim rečima, projekat „Gradovi koji menjaju dijabetes“ donosi građanima zdraviji život.

„Napravicemo više parkova, šetališta, mesta gde će moći da se bave sportom s jedne strane. Sa druge strane, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i sa našim ekspertima iz KCS i sa fakulteta, a i sa lekarima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kroz savetovališta ćemo se baviti prevencijom, dizanjem svesti stanovništva o ovom problemu“, precizirao je Radojičić i dodao da će se raditi i na ranom otkrivanju bolesti, a da će pacijenti koji su već oboleli imaće adekvatno lečenje.

Radojičić je napomenuo da je Beograd uključen u ovaj projekat na inicijativu ambasade Danske i ambasadora te zemlje.

On je najavio da će se i ove godine ulagati u infrastrukturu domova zdravlja i ustanova koje pripadaju gradu.

„Razvijaćemo preventivne programe. Kupovacemo opremu i ove godine – sedam rendgen aparata, šest aparata za ultrazvuk, još sanitetskih vozila. Radićemo na unapredenju informacionog sistema za bolje funckionisanje primarne zdrastvene zaštite. Opredelili smo dvostruko više novca nego prošle godine za uništenje ambrozije“, naveo je gradonačelnik.

Na pitanje da li se planira novo zapošljavanje lekara u prestonici i davanje specijalizacija, Radojičić je naveo da postoji manjak lekara, pedijatara, lekara opšte prakse, pa da je sigurno da će se u narednom periodu voditi računa da se zapošljavaju mladi ljudi u ovoj oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.