U trendu

Hočevar poziva Sinod SPC na dijalog

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar najavio je danas da će pozvati na dijalog Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve jer kako je naveo, „samo to priliči članovima Hristove Crkve“.

Reagujući na kritike iz SPC povodom navodnog poredjenja vladike Nikolaja Velimirovića i Alojzija Stepinca, beogradski nadbiskup je u saopštenju naveo da „nije želeo u bilo čemu uporedjivati istorijske ličnosti ili njihovu svetost“.

„Niko od vernika, a najmanje ja, nije to želeo. Ipak, pitamo se zbog čega vernici Katoličke Crkve u Srbiji moraju da podnose teret nerešenih problema čiji su epicentri izvan Srbije“, naveo je Hočevar.

On je ocenio da je aktuelizovano pitanje „da li važe ista merila u tumačenju istorije i isti pristupi prilikom proučavanja nekog kandidata za svetost“.

„To su najlegitimnija pitanja, utoliko više jer ih postavlja manjinska zajednica. Sada je naša manjinska zajednica svesna reakcija, ali ne zaboravimo da u našem vremenu svuda postoji i manjina i većina, toliko više u ovim ozbiljnim vremenima i sa još ozbiljnijim teološkim i pastirskim pitanjima“, naveo je Hočevar.

Sinod Srpske pravoslavne crkve kritikovao je ranije beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara zbog izjava o vladici Nikolaju Velimiroviću koga je, kako navode, uporedio sa zagrebačkim nadbiskupom i kardinalom Alojzijem Stepincem.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC navedeno je da je Hočevar sebi dao slobodu da, „po njemu poznatim merilima, dovede u pitanje svetost Novog Zlatousta, čak poredeći ga sa kardinalom Stepincem ili proglašavajući ga za srpski ekvivalent Stepincu“.

Hočevar je za dnevni list „Politika“ 28. oktobra, govoreći o poseti poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje Srbiji, rekao da mu se poseta pape čini sve izvesnijom, ali da se ipak to i dalje uslovljava raščišćavanjem dogadjaja iz Drugog svetskog rata koji su se odigrali na teritoriji NDH i za koje katolici u Srbiji nemaju nikakvu odgovornost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.