U trendu

HRW: Spor napredak u zaštiti ljudskih prava na Kosovu

Napredak na polju unapredjenja zaštite ljudskih prava na Kosovu tokom 2018. godine bio je spor, uz nastavljene tenzije izmedju Srba i kosovskih Albanaca, naročito na severu, ocenila je medjunarodna organizacija za ljudska prava – Hjuman rajts voč (Human Right Watch)

„U avgustu su srpski i kosovski lideri najavili kontroverzni plan o izmeni granica izmedju Srbije i Kosova, kao deo mirnog sporazuma dve zemlje. Ovaj plan je izazvao zabrinutost zbog posledica koje bi transfer stanovništva, do kojeg bi doveo, imao po ljudska prava“, piše u izveštaju o stanju ljudskih prava.

Podseća se da je Skupština Kosova u martu ratifikovala sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, što je bio zahtev EU za viznu liberalizaciju Kosova, kao i da je početak rada specijalnog suda za teške ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998–1999 bio odlagan usled promene na poziciji specijalnog tužioca.

U delu izveštaja organizacije HRW koji se odnosi na Kosovo navodi se i da su novinari bili suočeni s pretnjama i zastrašivanjem, a da je krivično gonjenje zločina počinjenih protiv njih bilo je sporo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.