najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Infostan mora da ispravi račune

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je danas da javno komunalno preduzeće Infostan mora da otkloni nepravilnosti u nezakonitim mesečnim računima građana u koje su uneti iznosi za osiguranje domaćinstava, jer to nije obaveza građana.

U saopštenju, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da građani nisu dužni da potpisuju bilo kakve izjave, šalju mejlove, čekaju na šalterima i troše vreme u Infostanu zbog nezakonitih računa.

On je ocenio da skandal povodom dostavljanja računa Infostana sa iznosom za osiguranje koji ne predstavlja dug, još jedna potvrda neodgovornog odnosa javnih komunalnih preduzeća prema ličnim podacima građana.

“Postupak JKP Infostan je i direktno ugrožavanje prava građana iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U tom kontekstu jeste normalno što je gradonačelnik Beograda najavio da će tražiti da se kritična stavka izostavi iz računa, ali nije normalno što za tim uopšte ima potrebe i neće biti normalno ako i ovaj put izostane odgovornost”, naveo je Šabić.

Šabić je najavio da će sprovesti postupak nadzora u JKP Infostan i preduzeti mere, ali je u upozorio da bi bilo iracionalno da se primena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti obezbeđuje isključivo njegovim nadzorom ogromnog broja komunalnih preduzeća.

On je rekao da vlast, kao osnivač javnih komunalnih preduzeća, mora da primenjuje i poštuje zakone i da insistira na odgovornosti onih koji ugrožavaju prava građana.

Šabić je istakao da javna komunalna preduzeća nisu marketinške agencije koje profitiraju jer raspolažu bazama podataka građana, već da su obavezna da te podatke koriste na zakonit način i isključivo uz pristanak građana.

Poverenik je podsetio da je u septembru 2011. sličnim povodom sproveo nadzor u Infostanu, i uputio odgovarajuće upozorenje, a to preduzeće pismenim putem obavestilo je da će prekinuti dotadašnju praksu dostavljanja promotivnog materijala i reklama uz mesečne račune.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike