U trendu

Institucije savetnika za zaštitu prava pacijenata nisu zaživele

Institucije Savetnika za zaštitu prava pacijenata i saveta za zdravlje u opštinama u Srbiji nisu zaživele u praksi, izjavila je danas zamenica zaštitnika gradjana Gordana Stevanović.

Ona je agenciji Beta rekla da je 2013. godine, kada je donet Zakon o pravima pacijenata, propisana obaveza da opštine formiraju savetnike i savete kao mehanizme koji bi na lokalu bili prva tačka kontakta sa gradjanima koji nisu zadovoljni pruženim zravstvenim uslugama.

„Medjutim to nije zaživelo u praksi. Postoje jedinice lokalne samouprave koje nisu formirale savete za zdravlje, koje nemaju savetnike, a imamo situacije da tamo gde su formirani nisu dovoljno edukovani, nemaju adekvatan prostor ili im je to dodatan posao“, rekla je Stevanović.

Ona je, povodom izveštaja ombudsmana o zaštiti prava pacijenata, navela da ti saveti u izveštajima Ministarstvu zdravlja treba da navode koji su propusti u pružanju zdravstvenih usluga, odnosno na šta se gradjani žale, što bi bio signal za ministarstvo šta treba da promeni i unapredi.

U tim izveštajima toga nema jasno navedenog, kao ni podataka koliko gradjana se žalilo savetnicima, navela je Stevanović i dodala da gradjani nisu na adekvatan način upoznati sa radom tog tela.

Ona je rekla da su zbog toga u izveštaju ombudsmana o radu tih tela date preporuke, šta treba učiniti kako bi taj mehanizam zaštite prava pacijenata, značajna za gradjane, zaživeo.

Izveštaj ombudsmana o radu mehanizama za zaštitu prava pacijenata sa preporukama, biće predstavljen sutra u beogradskom Medija centru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.